Misteris de la Matemàgia de la Ciència a la Matefest/Infofest de la FCMI UB

Avui ha tingut lloc a la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de Barcelona la Matefest/Infofest, una fira per acollir potencials estudiants de la Facultat, adreçada a Batxillerat. A un dels patis de l’edifici històric de la UB s’hi han aplegat paradetes, tallers, activitats i música organitzades pels propis estudiants (i per la gent del Museu de Matemàtiques de Catalunya).

He tingut l’honor (com a químic) d’haver sigut convidat a fer una xerrada-taller a l’Aula Magna de la Facultat. Davant d’unes 150 persones, he fet un repàs als nostres jocs basats en principis matemàtics, tot connectant amb la ciència. He anat esmentant les connexions dels jocs amb la informàtica, també. El principi de Kruskaal amb la cançó d’en Raimon, el joc binari amb targes dels aliments, el mentider, un amb cartes vermelles i negres basat en el Principi de Gilbreath, i diversió. A diferència de la xerrada d’ahir a Esplugues, he explicat el funcionament d’algun dels jocs, per tal de mostrar la connexió amb les matemàtiques i la informàtica.

En sortir de l’actuació, diversos estudiants han volgut aprofondir en el mètode per determinar el dia de la setmana de Lewis Carrol, i també en l’algoritme per fer el joc massiu del Baby Hummer. Ha estat molt agradable.

Moltes gràcies a l’Aina Ferrà per haver-m’hi convidat i per l’organització, i a la Carme Florit pel seu suport ahir al matí.

Per acompanyar el taller, he fet servir aquesta presentació: