Universitat, empreneduria i innovació: Conflicte o coherència?

Image

Dissabte al matí va tenir lloc a la Fira de Girona, en el marc de la Fira DeTotCat, una nova edició de la jornada Emprendre el Futur, on 22 persones vam fer microponències de 5 minuts sobre un tema relacionat amb l’empreneduria. He d’agrair l’Eduard Batlle per la seva amable invitació. Ja vaig participar a la primera edició, al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, ajudant en l’organització i acollint la jornada. Igualment, vaig assistir a Mataró a la segona edició, que va ser molt interessant.

Abans de res, he de dir que cinc minuts passen volant. Afortunadament la moderadora, la Meius Ferrès, ha tingut poca feina i no ha hagut d’avisar gaire ningú per excedir-se del temps.

Gairebé tothom s’ha acompanyat d’una presentació, encara que he de confessar que no estic pas segur si, en una xerrada de cinc minuts, és millor fer-ne servir o senzillament només parlar. En tot cas, jo he penjat la presentació que acompanyava la xerrada, formada per 11 diapositives amb una paraula i una foto, a l’Slideshare.

Image

Donat que tothom presentava alguna experiència personal, vaig voler amb aquesta petita xerrada donar quatre pistes sobre el punt de vista que tenim al nostre grup de recerca de la Universitat de Girona. La trentena llarga de membres que el formem ens sembla que hem de fer bona recerca, però també que l’hem de comunicar, que hem d’interactuar amb la societat, els joves i els ciutadans. Per això, més enllà de la nostra recerca en química teòrica i computacional en el si de l’Institut de Química Computacional, vam impulsar la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital, i hem impulsat la innovació i transferència amb les empreses, amb presència al Parc Científic i Tecnològic de la UdG.

Universitat, empreneduria i innovació: Conflicte o coherència?

En aquesta microponència l’objectiu era presentar l’evolució d’un grup de recerca bàsica, en química teòrica i computacional, cap a un grup de treball que combini recerca bàsica i aplicada, i que puguin establir ponts amb les empreses mitjançant convenis de transferència del coneixement. També tenia l’objectiu de mostrar com, degut a la necessitat d’invertir la creixent davallada d’estudiants de química, els esforços de promoció d’una química amable han configurat una activitat creixent de comunicació de la ciència, tot estant en la cresta voraginosa de la web 2.0.

Però això s’ha fet amb un conflicte interior, donat que és difícil conjugar l’activitat de professor d’universitat globalitzada, creativa, lliure i una mica somniatruites, amb la planificació, el realisme i la nova cultura de la innovació per al territori. Als professors d’universitat no se’ls ha ensenyat a moure’s pel món proper a l’empresa. Igual que no se’ls ha ensenyat a ser docents.

Perquè ja s’han acabat els temps en què tot doctor podia treballar a la universitat o a un centre de recerca. Ara és obligatori per als doctors que volen esdevenir investigadors professionals passar un temps a l’estranger, i treballar per trobar noves oportunitats d’inserció laboral. Per això els investigadors sèniors del nostre grup, malgrat el seu status de funcionaris i la seva estabilitat laboral, han d’assumir la seva responsabilitat social i promoure que els joves investigadors tinguin futur, tot fomentant-los l’empreneduria (i ajudant-hi).

La internacionalització ens és consustancial, i per això el tema de la llengua no ens fa gaire por. Som afortunats: mantenir el català com a llengua pròpìa no costa quan l’anglès és la llengua franca de treball. Afortunadament la mobilitat de les persones és prou alta com per no caure en localismes. Aixo ens permet continuar amb la voluntat de mostrar el marc de referència al qual pertanyem: el sistema català d’educació superior i recerca.

En definitiva, ens trobem amb un conclicte però també hi trobem coherència, entre els conceptes d’universitat, empreneduria i innovació. Com diguem els químics quàntics, les coses no són blanques o negres, ni tampoc grises… són blanques i negres a la vegada.

Piulades des de i cap a @miquelduran:

Gràcies, Georgina Regàs: com a mí, no l’emoicones banderes, manifestacions ni fronetres. #emprencat Llengua, cuina, mercat són la identitat

Som en una economia de les emocons i de les experiències… @polnavarro #emprencat I tant!

Apa, ja he fet la meva xerrada. M’he passat 20 segons, espero ser perdonat. Es fa tan curt quan et toca parlar! #emprencat

En @miquelduran una metralladora d’idees i conceptes a #EmprenCAT #detotcat

Felicitats @miquelduran per la xerrada a #emprenCAT!

#emprenCAT @MiquelDuran es presenta com a funcionari de l’Estat quan per sort és l’home 2.0 de la UdG. La formació sempre és futur i valor.

Piulades des de i cap a @q5x:

Foto dels ponents i organitzadors del III Emprendre el Futur, a la Fira DeTotCat, Fira de Girona, 5/6/2010 #emprencat http://ow.ly/1UuVq
Gràcies a la Meius Ferrés @mferres per la seva moderació aquest matí a #emprencat i a @calsina3 la Cristina Alsina pel seu entusiasme
#emprencat La meva presentació d’aquest matí sobre universitat, empreneduria i innovació: http://ow.ly/1Ustd
Gràcies a l’Eduard Batlle @rispau i tothom per la invitació a #emprencat – Hi he après molt! Per cert, la Fira #detotcat a Girona molt bé!
Gràcies, Georgina Regàs: com a mí, no l’emoicones banderes, manifestacions ni fronetres. #emprencat Llengua, cuina, mercat són la identitat
En @gcapdevila parla del fracàs com a actiu #emprencat Tinc un sentiment de culpa, jo que sóc funcionari…
Carai, presentació farmacèutica de l’Emprenidina (R) – impressionant #emprencat
RT @q5x: Excel.lent microponència d’en Miquel Pellicer – idea força: elnou paradigma del periodisme en temps real. #emprencat
Som en una economia de les emocons i de les experiències… @polnavarro #emprencat I tant!
Excel.lent microponència d’en Miquel Pellicer – idea força: el nou paradigma del periodisme en temps real. #emprencat
#emprencat M’ha agradat la proposta social d’en Ferran Rodero: propostes innovadores
Apa, ja he fet la meva xerada. M’he passat 20 segons, espero ser perdonat. Es fa tan curt quan et toca parlar! #emprencat
La millor arma, l’humor – #emprencat
Ja té gràcia que sigui un suec nouvingut qui explica salut i sexe (en català) al #emprencat
#emprencat Amb els diners de més potser podríem ser més solidaris i incrementar la cooperació al desenvolupament, també.
#emprencat expoli fiscal: dades interessants… però com a científic m’agradaria saber el punt de vista contrari.
#emprencat EITravel: el món turístic canvia, es modifica, la internet hi ha impactat
Piularé des de @q5x per a #emprencat
Inici de #emprencat L’Eduard ens dóna la envinguda i parla dels gironins com a emprenedors