Girona, Catalonia, Sudamèrica

Avui 8/12/06 els diaris publiquen que la Federacio de Patinatge ha arribat a un acord amb la Confederació Sudamericana d’aquest esport. Els catalans afirmen que podran competir internacionalment per aquesta via, El País diu que no. Un tema apassionant que dividirà la història de l’esport mundial en dues parts!

Cyberviatjant m’he trobat, a Universia, el Rànking Iberoamericà d’Institucions de Recerca del grup Scimago. És molt curiós que la UdG figuri com a “Universitat de Girona (Catalonia)”. És l’única vegada que s’hi esmenta Catalunya. Les altres univeristats catalanes figuren amb el nom de la ciutat entre parèntesi… Quina coincidència amb la notícia anterior, oi?

Del rànking,  Hi ha elements interessants com el factor d’impacte ponderat: fa que les diferents àrees temàtiques siguin comparables. De fet, un rànking força interessant és veure el factor d’impacte ponderat de les universitats (espanyoles o iberoamericanes).

Aquest rànking té dues mancances, malgrat que és un pas endavant important: no té en compte la productivitat (és a dir, la mida dels centres investigadors), i no té en compte tampoc l’impacte real (cites rebudes). Suposo que tot arribarà. Jo mateix vaig fer un estudi (no publicat) sobre l’impacte real i l’excel.lència de les publicacions a les universitats espanyoles. Quan tingui temps el comentaré.

Malgrat tot, l’índex de f.i. ponderat mesura la qualitat promig esperada de les publicacions, quantitat deslligada de la productivitat. Què s’hi veu? Llocs de les universitats catalanes al 2004, dins del rànking d’universitats públiques espanyoles:

1. UPF; 3, UB; 5, UAB; 6, URV; 11, UdG; 14, UPC; 26, UdL. Les Universitats catalanes són les primeres d’Espanya per qualitat del que fan (una altra cosa és que en facin més o menys o siguin més o menys productives). El que fan ho fan molt bé.

Ho trobo massa bonic per ser veritat. Però és el que diu el rànking de Scimago! Continuaré aprofondint-hi, això mereix ser analitat amb més profunditat i no pas una estona d’un divendres d’un súper-pont.

Â