Hi ha aparells massa complicats…

Avui La Vanguardia publica un article interessant sobre la complexitat dels aparells electrodomèstics. Hi posa com a exemple el gravador DVD amb disc dur.

No puc estar-hi més d’acord. Jo mateix, força acostumat a llegir manuals d’aparells, que tinc l’ordinador com a eina principal de treball, que sé què vol dir “disc dur”, “time shifting” i “DVD”, tinc dificultats en entendre el manual del gravador DVD amb disc dur Philips que tinc a casa. L’aparell és molt bo, però difícil de fer servir. A vegades dir que cal un màster per fer-lo anar.

Pensant-ho bé, potser amb l’aparell caldria un petit curs de formació (un parell d’hores), que es podria impartir un cop per setmana en alguna botiga o en algun representant de la marca comercial, perquè tothom pogués aprendre com fer-lo anar. Aixì i tot, és complicat.

Ja m’agradarà veure si tenen èxit els “mediacenters”, és a dir, un ordinador normal, prou bonic i petit per tenir al menjador al cantó d’una súper-tele, funcionant sota Windows…

L’article parlar dels mp3… un aparellet amb mp3 no és pas difícil de fer anar, el difícil és aconseguir les canços i poder utilitzar totes les potencialitats.

De totes formes, tot allò que serveix per impulsar un salt endavant a la nostra societat de la informació i el coneixement, és benvingut. Però cal que sapiguem les dificultats que hi trobarem, i que la usabilitat dels aparells ha de ser molt ampla, i no pas només per als iniciats.

Com també passa amb els blogs…

One thought on “Hi ha aparells massa complicats…

 1. Es de destacar el cas interesant del mòbils, que han asumit moltes mes funcions i complexitat, fins el punt que cal una lectura a consciencia dels manuals per poder treure`ls el màxim profit, i tot just despres t’anadones que acabes de fabricar una barrera de sortida respecte la marca a la que t’has fidelitzat, ja que canviar el teu mòbil per un d’un altre marca suposa un gran esforç.

  Es aquest el cas de les tecnologies NO transparents al usuari, en que el seu funcionament no es intuitiu, o suposa aprendre regles que encara no formen part del nostre coneixement social.

  Forma part del cicle de la innovació, en la que posar un nou producte innovador en el mercat obliga a irrompre en aquestes regles amb la expectative de que algunes de les noves innovacions s’acabin per convertir en “comodities” que tothom entengui de manera intuitiva.

  Cuantes innovacions dels mòbils s’han acanbat per convertir en utiulitats que tots tenen i que a tots els funcionen igual? forces !

  A la vegada, apareixen productes “innovadors” en que recuperen els inicis de la simplicitat del producte: mòbils que sols saben rebre i fer trucades, i com a molt SMS’s !

  Be, es un cicle de mercat.

  Ara els gravadors de DVD son productes emergents que estan en la darrera fase, i que poc a poc van convergint en prestacions i funcionament, mentre que nosaltres els usuaris ens els fem nosters (formarà partd e la nostra cultura les seves instruccions de funcioanment fins que siguin quasi una de les nostes intuicions) i de ben segur que en 1 any o dos, quan siguin productes madurs, veurem DVD’s gravadors mes simples i intuitius.

  Be, es una aposta …

Comments are closed.