L’anglès fa por a la Universitat

Una Carta al Director d’El pais de dimecres 22/11/06 i un comentari en la presentació del programa electoral del candidat a degà de la Facultat de Ciències de la UdG m’han tornat a fer pensar en el problema de l’anglès a l’ensenyament. Cal recordar que aquest assumpte va sortir fa poc en la campanya electoral catalana.
Els estudiants universitaris no volen (majoritàriament) que es faci servir l’anglès com a llengua vehicular en alguna o vàries assignatures de la darrera fase dels seus estudis superiors. És difícil d’entendre, si han estat aprenent anglès des de primària. Dotze anys d’escola i institut, a més dels universitaris, no són prous per tenir una comprensió i una expressió raonable? Tenir un bon coneixement de l’anglès no és ja una conveniència per al món del treball, és una necessitat. Com a vegades es diu en altres camps, no és un assumpte estratègic, és infrastructura. Sense anglès, la llengua franca de la comunicació, és complicat tenir èxit.

En la carta al director esmentada, un pare es plany perquè porta els seus fills a una acadèmia privada, i llavors en saben molt més que no pas els estudiants que no hi van i que només n’aprenen a l’escola. Per postres, critica els professors. Jo sóc força contrari a estudiar simultàniament anglès a l’escola (curricular) i en un centre privat.

El probelma rau en què la nostra societat encara no té prou presència de l’anglès en els diferents estadis. Totjust fa poc que es pot fer servir l’anglès com a llengua de relació amb l’administració en assumptes investigadors, i segurament costarà força trobar algun exemple més de la utilització de l’anglès com a llengua franca. A les biblioteques, centres cívics, en l’esport, … hi hauria d’haver més presència de l’anglès, i que la gent el percebés com a un fet normal.

No ens ha de fer cap por fer servir i demanar de fer servir l’anglès. Els estudiants universitaris han de valorar positivament que una Universitat faci en anglès algunes o totes les assignatures, perquè això els comporta un valor afegit molt gran. Però cal un bon esforç per fer entendre-ho i per persuadir la societat que el coneixement de l’anglès és totalment necessari.

3 thoughts on “L’anglès fa por a la Universitat

  1. Actualment, és cert que l’anglès s’ha convertit en una eina amb múltiples utilitats. No només serveix per viatjar, sinó també, i des del meu punt de vista d’estudiant, és quelcom necessari per l’aprenentatge en l’àmbit científic. Des del punt de vista empresarial, està esdevenint també un punt clau i és útil, sobretot, per establir una comunicació amb l’exterior dins les grans multinacionals. Es podria definir, crec jo, com “la llengua de la comunicació internacional”.

  2. En Joan Arnera ha escrit una altra interssant entrada:
    http://joanarnera.blogspot.com/2006/11/parlar-i-escriure-en-catal-ahir-vaig.html

    Una possible sortida al problema de la llengua és incrementar la docència feta en anglès a les universitats, sobretot als màsters. També és molt important fer servir l’anglès com a llengua de relació als departaments i grups de recerca, donat que cada cop hi ha més visitants i investigadors. Em fa l’efecte que la immigració tant diversa que tenim i la internacionalització de l’educació superior comportaran un enfortiment del català. Ara bé, tots hi hem de posar el coll, sense menystenir ningú.

Comments are closed.