Rànking de rànkings d’universitats

Un metarànking. Potser haurem d’avaluar i fer un rànking dels organismes que fan rànkings d’universitats. En vaig parlar en un article a El Punt l’any passat, però ara m’ha tornat a venir a la memòria en llegir l’entrada del blog de l’Enric Canela i recordar l’existència d’un Simposi Internacional de Rànkings (Universitaris), que farà la seva segona edició a primers de febrer a Leiden, prop d’Amsterdam.

De fet, és interessant fer un cop d’ull a les ponències del 1r Simposi. Llengint-ne alguna, a més de veure com els rànkings es poden fer en funció de moltes variables, em queda el dubte de si per el rànking d’universitats primer cal saber quin objectiu tenen. A l’ACB de Bàsquet, o a la Primera Divisió de Futbol, les regles són clares, i hi ha àrbitres que apliquen un reglament. Què vol dir bona universitat? La classificació (rànking) d’universitats és apriorística o a posteriori?

Un dels organismes que fa rànkings d’universitats de l’àmbit germànic és el Centrum für Hochschulentwicklung (CHE). Veient que un dels seus programes és l’European Study Guide for High Potential Students in the Sciences (EUSID), em pregunto per a qui s’estan fent els rànkings… Per al top-5% de la població? Per al top-20%? Per a tothom? S’han d’adreçar les universitats a tota la població, o només a la que té un cert potencial? Totes han de tenir el mateix pefil d’estudiant? Més encara, tothom ha de poder estudiar a la Universitat i obtenir-hi un títol? La resposta, avui en dia, no està pas gaire clara. No hi ha una missió clara de cada Universitat.

De fet, qualsevol universitat, departament o grup que queda ben classificat en un rànking determinat ho aprofita per fer-se’n propaganda. Es tracta de crear marca. Aquest assumpte dels rànkings ens donarà tema per estona, ben segur!

1 thoughts on “Rànking de rànkings d’universitats

  1. Desconeixia totalment l’existència d’aquest simposi per al proper mes de febrer i m’ha sorprés que sigui la segona edició.
    Potser es dóna massa importància als resultats i poca al mètode.
    El comentari que fas és molt pertinent. Els rànquings són simplement l’ordenació en funció d’uns indicadors que donen un nou indicador sintètic o compost, però el que no es diu és que indica aquest indicador.
    Em llegiré atentament les ponències publicades.
    Moltes gràcies per aquesta valuosa informació.

Comments are closed.