Som nosaltres, les nostres circumstàncies i el nostre arxiu

El desastre de fa un mes, en què vaig estar a punt de perdre els meus fitxers dels darrers mesos, m’ha fet pensar en dues coses.

Primer, en el concepte de “casa meva”. En el problema del Carmel, les persones afectades es planyien sobretot de dues coses: d’haver perdut el pis, i d’haver perdut les pertinences personals com fotos i altres records. Està clar que un pis pot ser substituït, però no pas els records, que són senzillament informació. Quan vaig estar a punt de perdre els meus fitxers, en el fons em passava (des del punt informacional) com la persona que està veient com casa seva està a punt de cremar-se. I cada cop més, degut al fet que gairebé tot es guarda informàticament, perdre informació és un cop fort emocional.

Segon, em pregunto què passaria avui mateix si GMail o Yahoo deixéssin de proporcionar servei de correu electrònic. Quants de missatges es perdrien, potseper sempre més?

Això ens porta a un nou tipus d’stress: el de la conservació de la informació. Abans, quan de la documentació no se’n podia fer cap còpia (al menys fàcilment), només quedava tenir l’esperança que no li passés res (per exemple un foc a casa). Però com que ara és força fàcil fer-ne còpies, cada cop més gent copia fotos, videos, fitxers, escaneja documents vells, etc, … i en fa una còpia que es porta a casa d’algú altre, si pot ser en una ciutat diferent. I se’n guarden dos o tres còpies.
Fa molt més mal perdre informació que es podia haver fàcilment copiat.

Clifford Pickover, en el seu interessant llibre aparegut fa poc “Sex, Drugs, Einsteix and Elves”, es pregunta si les màquines faran desparèixer la humanitat. Ell creu que no, sinó que es barrejaran. Pensant-ho bé, no està passant ara, ja? Ens calen els ordinadors gairebé per a tot, però sobre tot per a transmetre, emmagatzemar i processar informació. EL concepte de record, de memòries, ja no és pas només un apartat del nostre cervell. Fins i tol propi concepte de consciència esdevé discutible.

Un comentari final – el novembre hi ha un fòrum a Las Vegas sobre estratègies de lideratge en tecnologies de la informació en l’ensenyament superior. Una de les conferències té per títol “Backup Strategies: Preparing for the Worst” (Estratègies de còpies de seguretat: preparant-se per al pitjor”. Sembla que aquest assumpte guanyarà en importància.