Ha caigut a les meves mans (gràcies, Dídac) el llibre de Jaime Laviña i Jaime del Rey “Las Tecnologías de la Información y de las Comunicaciones en la gestión de las universidades españolas” (Fundación EOI, Madrid. 2005; ISBN: 84-88723-64-4). Les interessants estadístiques que propiorciona estan efectuades a partir d’enquestes de 2004.
En una de les taules, s’hi proporciona el nivell de dependència de les TIC en les diferents àrees de treball (entre 1 i 5): Gestió, 3,4; Dòcència, 2,8; Recerca, 2,9; Campus i participació, 3,6; Comparació amb d’altres entitats, 2,9. En una altra taula s’hi recullen els beneficis futurs; Totes estan pel cim de 4, però la més alta és la recerca, amb 4,2.
Francament, no acabo de trobar la raó d’aquestes dades. Tinc la impressió que avui en dia (i també el 2004, quan es va fer l’enquesta), a nivell de recerca (millor dit, de gestió de la documentació, planficació, avaluació, etc. de la recerca) som totalment dependents de les TIC i la seva disponibilitat és força bona. Crec que és un camp on s’ha assolit un nivell molt elevat d’utilització de les eines informàtique si de la Internet, força més que no pas en el cas de la docència. En canvi, la percepció que recull l’estudi de la Fundació EOI indica el contrari.
Més endavant comentaré alguns altres aspectes d’aquest llibre.
Coincideixo plenament amb el que dius. Per exemple, la dependència, no només de la recerca, també de la gestió, camp en el que és molt alta. M’agradrà llegir aquest llibre.
Efectivament, la gestió sense TIC no existeix avui dia (excepte a l’hora de negociar finançament, que es continua fent al vell estil del cara a cara, i on la tecnologia més important és tenir contactes).
Per cert, aquest llibre sembla prou interessant. Miraré d’aconseguir-lo.
Gràcies per descobrir-nos-el.