2007, any de la [es]ciència

Després que Barcelona declarés 2007 com l’Any de la Ciència, el govern espanyol també ha fet el mateix, ja fa dies. Ahir vaig veure la convocatòria d’ajudes de la FECyT per a la “financiación de acciones de difusión y divulgación científica y tecnológica“. Una mica, tenint en compte que el termini per demanar aquests ajuts s’acaba a finals de maig!

En relació amb aquest assumpte, avui 2/3/20076 a La Vanguardia hi ha un interessant article de Javier Llanos. Entre d’altres coses, diu:

“… la ministra de cultura señala que debe acercarse la ciencia a los ciudadanos y mejorar su cultura científica. Edificantes propuestas. Relea también las líneas anteriores: aprender la importancia de la ciencia, hacer atractivos sus horizontes, aproximar la ciencia al ciudadano y mejorar su cultura científica. ¡Vaya cuatro objetivos!”

“…Entre otras cuestiones, habrá que convencer al ciudadano de que no debe temer a los alimentos transgénicos, a la investigación con células madre embrionarias, a las centrales nucleares como alternativa a las actuales energías de combustión, y otros temas del ámbito científico que prometen alimentar el estado de crispación.”

“Los científicos no hemos sabido realizar esa labor de concienciación social, …”

“… Vistos en negativo, los objetivos se transforman en amenazas: es el mismo tren de antes, pero en vía muerta. ¿No parece ser este un nuevo tema para abordar desde un pacto de Estado? El fracaso no sería del Gobierno sino de toda la sociedad.

Jo també tinc la impressió que tot plega és una mica oportunista. Però els principals responsables d’això en som els propis científics, professors universitaris, universitats…

Ahir vaig poder tocar la guia-llibre que ha editat l’Ajuntament de Barcelona per a l’any de la ciència. Moltes activitats ja es feien de totes formes. Què s’hi fa de nou, a part de constatar la gran activitat científica de la capital de Catalunya? Segurament que hi ha coses noves i ben fetes…

3 thoughts on “2007, any de la [es]ciència

  1. Només cal veure els comitès que han creat a Madrid per això. Cal un cinema per reunir-los. Un munt de diners en dietes, viatges, etc. Després es posa el logo en coses que es farien igual. Passa el mateix que amb el 0,7% que algunes institucions diuen que destinen per suport al tercer món. Sumen coses que farien igual i ho posen en aquest compte.
    Veurem si ens equivoquem.

Comments are closed.