Arriba la competència a la Universitat?

Sota el titular de “La competencia llega a la Universidad”, El País fa avui 29/3/2007 un reportatge sobre l’aprovació de la reforma de la LOU (Llei Orgànica d’Universitats). Em sembla un reportatge triumfalista, poc versemblant i centralista.

Esto les dará libertad para adaptarse a las necesidades educativas de España y de la UE, pero también desatará como nunca la competencia entre las 74 universidades españolas para lograr, en el mejor de los casos, a los alumnos y profesores más brillantes y, en el peor, a intentar sobrevivir. La realitat és una altra: hi ha una manifesta voluntat uniformitzadora al grau, es vol que totes les universitats facin gairebé el mateix, es mata la iniciativa, es fa venir por als (petits) que gosen aixecar el dit i plantejar coses noves. Es mata l’autonomia real de les universitats, i es mata l’autonomia (ben poca) de Catalunya. Millor dit, no es mata, sinó que es remata, perquè no n’hi havia de real.

Això sí, pagant Sant Pere canta. Al nivell de màsters, tothom pot fer el que vol, si té professorat disponible (que no en té gairebé ningú) o hi posa preus privats. No acabo de tenir clar si aquest és el camí a seguir.

Àlguna cosa ha d’haver-hi, això sí. Per fi l’habilitació del professorat se’n va en orris, i es remplaça per una acreditació. És a dir, cada Universitat selecciona el seu professorat entre persones prèviament acreditades per una Agència Acreditadora. Per entrar a formar part del professorat caldrà tenir un nivell raonalbe de curriculum.

En tot cas, es tracta d’una evolució. Una mica positiva. Però podria ser molt, molt millor. Si ho volguéssin els governs i, sobretot, si ho volguéssim els propis universitaris.

 

One thought on “Arriba la competència a la Universitat?

Comments are closed.