El cohet Saturn V

sat-v.jpgLa CNN porta a l’apartat de ciència de la seva Web que ha calgut restaurar el cohet Saturn V que s’exposa a Houston, degut a la humitat que l’ha anat fent malbé. Aquest cohet havia de llançar l’Apollo XVIII, que va ser cancel.lat.

Fa dos anys vaig tenir l’oportunitat de visitiar el U.S. Space and Rocket Center in Huntsville, Alabama, al cantó d’un centre de la NASA per fabricar cohets militars, que des de fa pocs anys no es pot visitar per raons de seguretat. Recordo la impressió que em va causar veure un altre Saturn V (n’hi ha tres en exposició; a part de Houston i Huntsville, l’altre és a centre Kennedy a Florida). De fet, hi havia tants de cohets que n’hi havia per a tots els gustos. Vaig poder-hi aprendre una mica la física que s’amaga darrere un llançament, com s’arriba a la Lluna, etc.

A Huntsville, per cert, hi ha una escola (també d’estiu) per entrenar astronatures. Nens i adults s’hi poden apuntar. Les pràctiques es fan en un tanc d’aigua, que en el seu moment es va fer servir per entrenar astronatures de la missió Apollo.

Quin contrast – un Saturn V de 30 pisos d’alçada, contra la mini(i nano)aturització de la nostra tecnologia.