La ciència bàsica, un requisit per al progrès

Fa pocs dies jo em queixava aquí d’un cert menysteniment aparent del director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, Joan Guinovart, cap a les ciències no biomèdiques. En canvi, a l’entrevista que li feia ahir 27/4/07 El Periódico, aquest investigador va parlar en global de la ciència bàsica:

“Primer s’ha de tenir ciència bàsica, coses patentables. I això crea riquesa, oportunitats de negoci, són els nous coneixements, no l’aplicació d’una cosa que ja ha descobert un altre. Molts instituts catalans es dediquen a la ciència bàsica, en efecte, però és que són precisament ells els que tindran més oportunitats de topar amb descobriments aplicables. No es pot apostar pel que tothom ja coneix. La riquesa als Estats Units no neix a Arkansas, sinó a Califòrnia i Boston, al costat de la ciència bàsica. No dic que no s’hagi d’apostar per la recerca aplicada i els serveis, però creen bastant menys valor afegit que els descobriments nous.”

Em sembla important que es remaqui, per part de les persones que creen opinió i que tenen impacte social, la conveniència de continuar apostant per la ciència bàsica, i que si no n’hi ha, no hi ha res a aplicar ni a transferir.

Espero que Guinovart no restringeixi gaire el concepte de ciència bàsica.

One thought on “La ciència bàsica, un requisit per al progrès

  1. Jo conec bastant bé a Joan Guinovart. Pot fer comentaris que de vegades poden semblar interessats, és un home que viu prop de la biomedicina, però sens dubte creu en la bona ciència. Jop crec que si estigués en les seves mans potenciaria quialsevol ciència sempre que fos bona.

Comments are closed.