Nou rànking de revistes científiques?

La necessitat de valorar quantitativament la recerca, al menys en l¡àmbit científic, ha donat un extraordinari impuls a l’empresa ISI, que edita el Web of Knowledge i proporciona dades de factor d’impacte de les revistes científiques, impacte dels investigadors, i impacte dels articles. Molts processos d’avaluació fan servir les dades proporcionades per l’ISI.

Ja fa temps, però, que s’hi estan buscant alternatives, no sé si perquè els criteris no són correctes, o bé perquè ISI té un monopoli de facto i això sempre és perillós.

Per això m’ha semblat com a mínim novedós una iniciativa que qüestiona el criteri actual per calcular índexs d’impacte de les revistes científiques, i el remplaça per nous índexs: per exemple, l’índex d’influència de revista, i l’índex d’influència d’article. De fet, la companyia RedJasper ha muntat un Centre per al Ranking de Revistes (Center for Journal Ranking), lligada a la Universitat de Honk-Kong (gràcies Antoni Oliva per fer-me-la saber).

A primera vista. la iniciativa és interessant, segurament que no és pas la primera, però tampoc m’acaba de convèncer. Potser el millor seria fer una enquesta entre els investiadors, i crear rànkings basats en la reputació. Els investigadors sabem la qualitat d’una revista, el que costa publicar-hi, i el seu impacte, sense gaire necessitat de mirar els factors d’impacte.

3 thoughts on “Nou rànking de revistes científiques?

  1. un índex d’influència de revista? no ho veig fàcil de mesurar… i si en lloc d’això s’optés per fer un rànquing de nombre de cites? a més cites en altres llocs, més important? potser és una proposta massa simple, però seria una manera clara i objectiva…

  2. L’altre dia estava parlant amb un company de la meva àrea i mig queixant-se de com pugen el nous doctorands i mig en broma em deia que sovint, després de concloure algun tema, el doctorand diu, hauríem de publicar això, i es presenta amb una llista de revistes d’alt índex d’impacte i aconsella provar amb la de més alt índex.

    Alguns professors segueixen també aquesta línia. La veritat és que no m’agrada. Jo penso més com el Miquel quan diu: no seria millor fer una enquesta entre els investigadors, i crear rànquings basats en la reputació.

    És cert, els investigadors sabem més sobre la qualitat de la revista que els índex d’impacte. Jo començo a estar far dels índex d’impacte i del nombres h (no té res a veure amb Planck) i altres m’apunto a la idea.

Comments are closed.