Reculada de la Recerca: sap greu

Ahir en Xavier Hernández, ex-director general de recerca de la Generalitat de Catalunya, va escriure un article a l’Avui titulat La Reculada de la Recerca.

Aquesta contribució és un llistat força exhaustiu d’allò que caldria que fós la recerca a Catalunya i que no n’és. L’autor critica els darrers governs de Catalunya per haver canviat (a pitjor) el model de recerca català. 

No conec prou bé el funcionament dels òrgans de govern de les institucions d’àmbit català, però tampoc dira que no fan res o que ho fan molt malament. Jo diria que el marc actual no és gaire propici a la presa de decisions per impulsar la recerca. Ara ens estem trobant amb les conseqüències de la política d’expansió poc control.lada, impulsada per la Llei de Reforma Universitària (LRU), que ha comportat unes universitats que no poden competir amb les millors condicions.

Ep! Cal dir que sense la LRU no tindríem ni tan sols això.

“Som els que som” i “es fa el que es pot” són frases tòpiques però verdaderes. Les bones idees de l’ex-conseller Mas-Colell no han estat portades a la pràctica en la seva totalitat, perquè segurament no és possible. Tal i com he dit en altres llocs i diu molta altra gent, fins que no hi hagi un canvi en el sistema de govern de les Universitats, no podrem fer un salt endavant.

Em sap greu l’article d’en Xavier Hernàndez. Primer, perquè dóna una imatge massa negativa del que es fa a Catalunya en recerca i en política de recerca. Segon, perquè desqualifica un govern legítim que, igual que l’anterior i l’anterior de l’anterior, han de fer política amb recursos limitats i han d’optimitzar la funció qualitat de la recerca amb condicions de contorn limitants (perdó pels termes matemàtics). I tercer, perquè la referència a l’endogàmia universitària és correcta, i ho estem vivint cada dia, malgrat els esforços de governants de tots els nivells.

Sap greu l’article d’en Xavier Hernández. Sap greu perquè les coses podrien anar més bé. I sap greu perquè, fora del context unviersitari i investigador, les seves paraules poden ser malinterpretades. En tot cas, cal treballar per fer les coses millor. Crec que es pot.

One thought on “Reculada de la Recerca: sap greu

 1. Miquel,
  L’article del Xavir mostra ressentiment. Té raó en algunes coses. Jo si crec que es fa malament, no tant perquè no es faci res sinó perquè es fa menys que altres. Cal córrer molt per quedar-se en el mateix lloc. Jo si crec que era possible tirar endavant el que volia en Mas-Colell. De fet en Solà ho va mig mantenir. Solà es va equivocar amb els rectors però no amb la recerca. Ja ho comento en el meu article sobre el del l’Hernàndez
  http://www.enriccanela.cat/index.php/2007/10/26/tenim-model-de-recerca/
  Només és una qüestió de pressupost i en el conjunt del pressupost molt poc. Com sovint dic, el problema no és la Blanca Palmada, és Montilla. Amb Maragall, castells encara hi apostava, amb en Montilla no pot.
  És veritat que sap greu, però més greu sap que en algunes coses tingui raó.
  En altres sembla que no, són coses de la seva “àrea de coneixement”. Pel que diuen els meus comentaristes.

Comments are closed.