Trampes universitàries

El Chronicle of Higher Education menciona un interessant estudi de la UNESCO “Corrupt Schools, Corrupt Universities: What Can Be Done”. En aquest estudi s’hi mostra que la corrupció no es limita pas només a països en transició, sinó que està establerta a llocs més estables i a les societats occidentals. En particular, el frau s’incrementa per l’aparició d’universitats no presencials.

El reportatge del Chronicle comenta alguns aspectes interessants, com la protesta d’estudiant de l’Índia contra mesures anticorrupció, al.legant el seu dret a fer trampes, o la disminució de la corrupció a l’Azerbajan.

A les universitats més espanyoles, a les oposicions més clàssiques, a les aules més tradicionals, la persona més senyalada solia dir, quan s’aprobava algú que no semblava gaire adequat, que “ja l’aprovaria la vida”. Les trampes i la corrupció s’han d’evitar, i s’han de fer polítiques que l’evitin. En un concurs de professorat ha de guanyar el millor, i en un examen s’ha d’aprovar qui s’ho mereixi. I si una universitat no és prou bona, s’ha de fer públic i posar-hi el coll perquè canviï.