Webometria i metarànkings

El blogger Enric Canela comenta que ha sortit una nova edició del rànking webomètric, que mesura l’impacte dels webs de les Univeristats. Fa temps ja en vaig parlar, d’aquest assumpte, i vaig dir que hi havia d’aprofondir. Malauradament no vaig poder-ho fer.

El rànking d’universitats catalanes està incorporat (què hi farem!) al rànking d’universitats iberoamericanes. També hi ha una anàlisi només per a centres espanyols.

Tal com diu l’Enric, és interessant fer un cop d’ull a un pdf sobre discrepàncies entre rànkings. En aquesta anàlisi, es compara el famós (per mal fet) rànking de Shanghai, el del Times Higher Education Supplement, i el webomètric. Una cosa bona: els autors de l’anàlisi han fet servir el del THES per ordenar les universitats en l’anàlisi de discreàncies! Sembla que també opinen que el THES és molt millor que no pas el de Shanghai.

Però no, en una altra taula, la d’impacte, els autors donen preferència al rànking de Shanghai, al que qualifiquen d’acadèmic.

Una altra vegada es cau en el mateix error! Es fan rànkings que comparen institucions i organismes de diferent mida! Pitjor: es fa servir el rànking THES que és més independent de la mida, per comparar-lo amb rànkings dependents de la mida, com aquest mateix webomètric. Mesurar les planes d’una universitat reportades per Google, els links que hi apunten, i els documents pdf/doc que figuren al web, òbviament és dependent de la mida d’una Universitat. El que seria estrany és que aquest tipus de rànkings no donguéssin una ordenació semblant a la proporcionada per una mera consideració de la grandària de cada universitat.

Encara més, no és pas gaire difícil inflar els webs. O fer-los de tal forma, dinàmicament, sense planes estàtiques, amb els vincles a documents amagats, no permetent el deep-linking, que faci que els criteris utilitats pels autors de Webometria siguin poc creïbles. Jo al menys no me’ls crec pas gaire.

Un altre intent encomiamble però dubtós d’ordrenar les universitats.

Per cert, el canvi de domini (de udg.es a udg.edu) a la Universitat de Girona comportarà algun problema en aquests tipus d’anàlisi, si no es fa correctament l’agregació de dades. A veure si encara la UdG rebrà per culpa d’aplicar una política universalista…

One thought on “Webometria i metarànkings

  1. Miquel,
    Vaig buscar si el tenies i no el vaig trobar. Vaig mirar malament. Ja m’estranyava. En aquest cas la mida té un pes enorme. A mi no m’agrada gens, però pot tenir una virtut si es popularitza, les universitats es preocuparan més del seu web. Per exemple, el de la UB fa i així surt.

Comments are closed.