El llibre blanc que té una mica de color vermell

ImageAvui he estat a la presentació del Llibre Blanc de la Universitat de Catalunya, que s’ha fet al Paraninf de la Universitat de Barcelona. M’ha agradat forá el parlament del Ministre d’Educació de Portugal. Pel seu cantó, la Ministra de Ciència i Innovació ha dit a l’auditori que les propostes del seu equip van en la mateixa línia de les del llibre blanc.

He tingut la sort de viure una mica de prop la gestació d’aquest llibre blanc, ja que vaig participar, com moltra altra gent, en una jornada que es va fer a la UPF, i en particular vaig ser relator de la ponència de recerca elaborada pel Prof. Fernando Albericio.

Sempre és bo que es faci una reflexió en veu alta sobre el futur del sistema universitari. Després de l’Informe Bricall, que ja abordava la transformació de la nostra Universitat, ara l’Associació d’Universitats Públiques Catalanes f(ACUP) a un pas més enllà i fa moltes propostes. Crec que s’han de llegir i reflexionar-hi. N’hi ha massa per comentar-les aquí.

El llibre blanc de l’ACUP té franges vermelles. Deu ser perquè la nostra Universitat demana canvis urgents, i se’ns ha encès un lllum, com en una nevera s’enceèn un pilot vermell quan queda una porta oberta al congelador i la temperatura puja massa.

Per fer-se una idea del contingut del Llibre Blanc, n’hi ha un resum executiu que es pot descarregar en pdf. És curt, legible i entenidor.