Han canviat els científics des d’Einstein?

ImageAvui El País porta un article d’opinió de José Manuel Sánchez Ron titulat El reino de Einstein y la patria de Venter que aporta alguna idea novedosa respecte al paper dels científics en l’actual sistema investigador. En particular, aquest historiador comenta que els científics-estrella sabenm oure’s pel món de l’empresa, i que és possible fer diners fent ciència.

L’autor toca un tema d’actualitat per a tots els investigadors: com mantenir l’equilibri entre fer el que demana el mercat (o sigui, guanyar-se les mongetes, o en paraules normals, tenir finançament) i el que realment agrada (gaudiment d’una descoberta, nou mètodes, pergunar-se “i si…” o “per què no…”). La disjuntiva entre seguir una recepta que potser es pot millorar una mica (innovar) i fer-se plantejaments agosarats però potser sense utilitat immediata.

La combinació amb seny entre el servei a la societat en forma de creació i transferència de coneixement, i el servei a la societat en forma de creativitat sense resultats immediats és allò que hem de saber trobar tots els investigadors.