I ara, el rànking xinès en medicina – pitjor que el general

Llegeixo amb sorpresa a La Vanguardia que Medicina de la Universitat de Barcelona està entre les 107 universitats mlllors del món.

No, no és correcte. La versió correcta és que la Universitat Jiao Tong de Shanghai ha fet el 2008 Academic Ranking of World Universities by Broad Subject Fields (ARWU – FIELD 2008), en què es fa una ordenació d’universitats del món per camps de la ciència (Ciència M+F+Q+G+Espai), Medicina, Farmàcia i part de Socials, part de Socials, Enginyeria i Ciències de la Vida).

El problema rau en els indicadors que es fan servir. Com ja he comentat repetidament aquí i aqui, aquest rànking està mal fet; realment, aquesta anàlisi per camps del coneixement és pitjor fins i tot que el general, que té un petit percentatge en fu nció del seu personal i la seva mida.

Fer servir Premis Nobel (25%) afavoreix qui té Premis Nobel (anglosaxons). Això, juntament amb el criteri d’articles indexats i amb el criteri d’articles altament citats no té en compte la mida de les Unviersitats. Evidentment, dues universitas igual de bones (entenent això com productivitat, feina per persona) surten molt diferent en aquest rànking, ja que només es té en compte el volum de producció.

El quart criteri, que és el percentatge d’articles en revistes del TOP-20 (les 20% millors), podria semblar correcte a primera vista, però s’aplica incorrectament, ja que només val un 25% i a més es dóna arbitràriament un valor 100 a la universitat amb valor més alt, i proporcional a les altres (totes tenen valors semblants).

El pitjor, però, és quan es sumen els punts de cadascun dels aparatts: es sumen peres amb patates,

Però què deuen tenir aquesta gent que se’ls fa cas? Jo no dic que la UB no estigui bé, només afirmo que no sé on estaria si el rànking estigués ben fet. Millor dit, sí que ho sé. Altres rànkings com el Times Higher Educaction Supplement estan molt més ben fets.

Una altra cosa. Ni el titular és prou atractiu… Medicina de la UB està empatada al lloc 76 amb 31 altres universitats… podien haver-hi posat un lloc intermig…

El que em sap greu és que un diari seriós no s’adoni de la manifesta incorrecció de la font. Paciència.

Nota: ara m’adono que no vaig veure un article a El País de 30/372007 titulat “¿Leemos bien los rankings universitarios?”. Res de greu.

One thought on “I ara, el rànking xinès en medicina – pitjor que el general

Comments are closed.