La millor universitat, segons Popular Science

ImagePopular Science és una revista que s’ha introduït fa poc a Espanya, amb una periodicitat mensual. Al darrer ESOF hi van tenir una bona presència.

EN el seu número de setembre, aquesta publicació porta un reportatge de tres pàgines titular “Cuán es la mejor universidad”, on hiha una sèrie de rànkings d’universitats espanyoles. Gairebé tots tenen el mateix defecte: no ponderar per la mida de cada universitat. Només el de documents per professor és relatiu.

De totes formes, hi ha informació interessant i un punt de vista una mica diferent dels habituals. Em fa gràcia que la Universitat de Girona és la cinquena d’Espanya i primera de Catalunya en llocs de laboratori per cada 100 estudiants.

S’hi reporta el número de professors que tenen al menys un sexenni de recerca per cada 100 alumnes. No hi surt cap universitat catalana en els 8 primers llocs. Però m’agradaria veure d’on es treuen les dades originals (el denominador: quants professors poden tenir sexennis!)

I un comentari a un dels rànkings: ordinadors per alumne. Fa poc, la Universitat de Sevilla ha dit que regalarà un portàtil a cada nou estudiant. De veritat és significatiu el número d’aules informàtiques o el número d’ordinadors? Crec que ja ha passat el temps de comptar això. Per què no compten quants estudiatns tenen accés a Internet amb línies d’alta velocitat, i si les Universitats tenen plans per suvencionar-ho?

En tot cas, l’article de Popular Sicence mereix una repassada. Quan pugui el digitalitzaré.