L’informe PISA i la Universitat

Ara sí que va de débó. Atenció! les pràctiques de l’informe PISA volen arribar a la Unviersitat. O al menys això és el que semlba segons l‘article que avui 472/2008 publica El País.

Només de pensar que es pugui fer una enquesta de coneixements i habilitats als graduats ja deu fer trontollar el sistema universitari. Fins ara, ningú no ha mirat la formació rebuda a les universitats. Imaginem-nos, però, que algú fa algun tipus d’examen o prova als graduats. L¡elaboració de ràniings i la classifiació d’universitats, amb independència de la seva qualitat com a centres investigadors, serà immediata.

Es tracta d’un tema que cal agafar amb pinces i no tractar-lo alegrement. Perquè no tots els estudiants són iguals a les diferents universitats. Algunes tenen molts d’estudiants on escollir, altres acullen a tots els estudiants que vulguin. Si una fàbrica ha de fer rajoles, però l’argilla que se li dóna no és la mateixa que a una altra, quan se l’avaluï se l’ha de tractar de forma diferent.

A la secundària, es pot partir del supòsit que arreu del món la capacitat dels estudiants és la mateixa. A la universitat no és així, perquè el dimensionament de les universitats no permet estudiar tothom el que vol, ni tampoc és un nivell educatiu obligatori.

Caldrà anar amb peus de plom. Però el sol fet que se’n oarli crec que ja és positiu. Les pròpies univesritats començaran a mirar de veritat la formació (en competències, habilitats i continguts) dels seus titulats.