Percolacions

ImageAvui en mirar a Technorati com està situat aquest meu blog, m’he adonat que la seva plana principal té per títol what’s percolating in blogs now. Per què parlen de percolació aquí?

El diccionari de la GEC defineix percolació com a Moviment de l’aigua en el sòl, amb transport de substàncies dissoltes o en suspensió a través de les partícules de terra que fan de filtre.

No acabo d’entendre la frase de Technorati. Potser es refereix a les idees que es percolen al mig dels blogs, o bé dels blogs que es percolen a la Internet. Tenint en compte, però, que “Web” vol dir teranyina, no semblb pas que els blogs o les idees s’hi percolin. La percolació es refereix normalment al moviment de l’aigua a la sorra, o bé de l’aigua al cafè que posem a una cafetera.

De fet, tenia un esborrany d’entrada des de fa temps, corresponent a un reportatge que va sortir a La Vanguardia el 26/2/2007 (també comentat al web de la Generalitat de Catalunya), en què es comentava una aportació del físic Ignasi Cirac a la criptografia quàntica, mitjançant la percolació quàntica. No és pas un tema fàcil d’entendre, caldrà que em miri més atentament l’article original a Nature Physics Letters.

Per entendre millor l’efecte de la percolació (la wikipedia en parla força), els meus companys d’Ecologia em van comentar que era un fenòmen força corrent en ecologia, per exemple per explicar la propagació dels focs forestals.

No serà la frase de Technorati una altra forma de mencionar la distribució viral d’idees (el màrketing viral)?