Recerca en Directe a Barcelona

ImageEl Parc Científic de Barcelona duu a terme una inicativa que em sembla molt interessant: la Recerca en Directe. En aquesta edició, el 10 i 11 d’abril, l’espai Movistar acull aquesta oportunitat de veure aparells i investigadors. Aquest espai és una carpa situada al Campus de la Diagonal.

Segons el web de la UB, «Recerca en Directe» és una Fira de recerca contemporània que té per objectiu contribuir a la millora de la cultura científica de la nostra societat obrint al públic la recerca que s’està desenvolupant actualment a Barcelona, per fer arribar a la població els trets característics del mètode científic per mitjà dels mateixos investigadors barcelonins.

En concret, la Fira vol mostrar al públic aquella part del coneixement científic que correspon a les etapes controvertides durant les quals el coneixement encara s’està consolidant i no ha estat consensuat per la comunitat científica. Només si el projecte de recerca té èxit, s’encaminarà cap a la fase final d’avaluació d’experts (peer review) i a la futura publicació. La Fira, per tant, té la finalitat de permetre als ciutadans de Barcelona viure el mètode científic en directe abans que es consolidi. Alhora, pretén mostrar la recerca barcelonina de manera coordinada, exhibint projectes de recerca dels centres i instituts d’R+D de la ciutat.

Miraré d’anar-la a visitar, segurament que en treurem bones idees per a Girona. Espero que la realitat es correpongui amb allò que promet el web.

Em sembla interessant l’activitat “Què investiguem al Batxillerat”, on s’atorguen premis als treballs de recerca fets al Parc. En què deu consistir?

One thought on “Recerca en Directe a Barcelona

 1. Seguiment online d’una expedició científica a l’Àrtic
  El científic Carles Pedrós-Alió escriurà un blog durant la seva estada al vaixell Amundsen
  El blog es començarà a publicar el dijous dia 24 d’abril al portal Recerca en Acció (www.recercaenaccio.cat) i es clourà el dia 5 de juny.

  A mesura que les evidències del canvi climàtic global es van acumulant, les comunitats humanes de l’Àrtic van notant impactes immediats de l’escalfament. Aprofitant el 4rt Any Polar Internacional, els científics de tot el món apleguen esforços per aconseguir una comprensió precisa del funcionament dels ecosistemes àrtics i de com poden respondre en el futur.

  Membres de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona, del Consell Superior d’Investigacions Científiques, participen en un projecte multidisciplinar anomenat Circumpolar Flaw Lead System Study liderat per científics canadencs i que incorpora més de 200 investigadors de 15 països. A partir del 24 d’abril, el portal Recerca en Acció ( http://www.recercaenaccio.cat ) fa el seguiment de l’estada d’un grup d’investigadors catalans a bord del vaixell trencaglaç CCCG Amundsen, situat a la Mar de Beaufort. Es tracta d’un equip liderat per Carles Pedrós Alió (autor del llibre Desert d’Aigua. Crònica d’un científic varat a l’Àrtic).
  Els investigadors hi romandran unes 6 setmanes per tal d’estudiar diversos aspectes de la vida al gel, en especial la vida microbiana. Al llarg d’aquest període coneixerem quina vida fan els investigadors i descobrirem com és l’Àrtic en una època en que hi han més hores de llum i les temperatures mitjanes augmenten després dels 30 o 40 graus sota zero propis de l’hivern.
  Recerca en Acció és un portal creat i finançat per la Direcció General de Recerca i l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya.

Comments are closed.