Un altre portal d’I+D+i. Per què cal?

ImageDijous passat 15/5/2008 al matí es va presentar a l’Institut d’Estujdis Catalans el nou portal Meridià (article de La Vanguardia). No vaig poder assistir-hi, malgrat que en tenia ganes.

Segons aquest portal de l’Observatori de la Recerac de l’IEC, els objectius de Meridià són:

  1. Avaluar el desenvolupament de les diferents àrees de la ciència i la tecnologia a partir de dades quantitatives indicadores, fonamentals per a la presa de decisions operatives per part de polítics, gestors i científics.
  2. Posar a disposició de la comunitat científica i de la societat en general un sistema d’instruments de treball i fonts d’informació sobre l’estat de l’activitat investigadora catalana.

 Cal recordar que l’Observatori de la Recerca ha publicat els Reports de Recerca de Catalunya.

 Sempre és positiu que hi hagi una agència que ajudi a “observar de manera global i detallada l’evolució dels diversos camps de la ciència i la tecnologia, però sense fer sistemàticament una anàlisi o avaluació comparativa entre institucions, grups o investigadors“. Focalitzar l’estudi a Catalunya (o territori de parla catalana) segurament ajuda a contextualitzar la informació disponible. Ho trobo complementari a la feina del grup Scimago i les anàlisis de l’ISI. També hi ha d’altres vàries maneres d’observar i qualificar l’activitat de recerca.

Dos ulls hi vuen més que no pas un de sol. Si hi ha varis organismes que observen la recerca que fem, millor. Una altra cosa és que qui ha de planificar ho faci bé. I aquí rau el problema.