Un gironí, inventor del telescopi?

ImageAvui El Mundo publica una història sobre la possibilitat que un gironí, Joan Roget, fos l’inventor del telescopi, a inals del Segle XVI.

El Mundo ha recollit un reportatge de la revista d’història History Today, en què fa referència a indicis sobre aquest assumpte, en particular una entrevista d’un “investigador2 òptic a Ràdio Barcelona, de fa temps.

Un tema curiós. He mirat als llibres de casa i a Internet (d’on sembla que History Today n’ha tret la ifnormació), i no hi he trobat cap referència biogràfica a aquest Joan Roget. Els meus companys de la Univeristat tampoc no en saben res

Caldrà seguir aquest apassionant tema.

5 thoughts on “Un gironí, inventor del telescopi?

  1. He trobat una tesi doctoral sobre la optiometria espanyola http://www.ucm.es/BUCM/tesis/19911996/D/1/D1001501.pdf on cita en Joan Roget.
    Segons la tesi, s’ha trobat escrit a un llibre de Girolano Sirtuno (deixeble de Galileo) escrit l’any 1618 (a tenir en compte que Galileo va construir el seu 1r telescopi de cel el 1609) que havia vist un telescopi construit pels germans Roget(entre els quals hi ha en Joan) (no he sabut trobar quin any van construir el telescopi els Roget…)

    Per una altra banda he trobat (d’una font no sé si gaire segura, al menys no hi ha cap altra informació per contrastar-la) que Joan Roget hauria construit el 1r telescopi el 1590 http://es.wikipedia.org/wiki/Telescopio

    Aneu a aquests links i treieu-ne (si es pot fer) les conclusions pertinents.

  2. Ostres! Tinc l’Enciclopèdia Catalana al despatx, i no vaig consultar-la! Em sap greu, tanta Internet i ho tenia al cantó, a vint centímetres…

    Gràcies per la referència de la tesi doctoral!

    Miquel

  3. En aquest article de la revista Gimbernat (40:187-197, 2003), que es pot veure en pdf, parlen del gironí inventor del telescopi:

    http://www.raco. cat/index. php/Gimbernat/ article/viewFile /44904/54671

    I en la bibliografia de l’article esmentat amunt se’n cita un altre de 1959, que es titula “Juan Roget, óptico gerundense, inventor del telescopio y los Roget de barcelona, constructores del mismo” (Autor: J.M. Simón de Guilleuma).

Comments are closed.