Una universitat investigadora a Europa

ImageAvui diumenge els dos diaris locals de Girona (Diari de Girona i El Punt) porten encartat el número 8 de la revista de la UdG Engega. Aquest número, especial de recerca, surt precisament quan està a punt de començar la Setmana de la Ciència.

En aquest número hi faig una contribució institucional, que posa a continuació:

Una universitat investigadora a Europa

Els navegadors GPS via satèl.lit han esdevingut una eina molt útil per planificar rutes en cotxe, sobretot en viatjar a indrets desconeguts i per descobrir punts d’interès turísitc. La seguretat que proporcionen permet viatjar amb tranquil.litat i han suposat una innovació espectacular.

El Pla Estratègic de la Universitat de Girona 2008-2013, aprovat el maig de 2008, és el full de ruta que la UdG ha obtingut del navegador universitari que fa servir diversos satèl.lits, com són el nou marc del Procés de Bolonya i les diferents estratègies marcades per les administracions relacionades amb l’educació superior, com el Pacte Nacional per a la Recercai la Innovació, el Llibre Blanc de l’ACUP o l’Estratègia Universitat 2015.

El vehicle que orientant-se pel Pla Estratègic de la UdG vol seguir aquesta ruta té cinc motors, el primer dels quals és precisament l’àmbit de la creació i transferència del coneixement. Amb aquest motor la Universitat de Girona vol posicionar-se el 2013 com una universitat investigadora, on tot el seu personal acadèmic dugui a terme activitats en recerca bàsica, impulsada per la curiositat, en recerca aplicada, adreçada a un objectiu concret, i en innovació tecnològica.

La ruta a seguir indica que els investigadors de la UdG han de treballar en xarxa amb altres investigadors i els grups de recerca han de crear les aliances necessàries per poder treballar en la frontera del coneixement i per generar idees emergents que posin en valor el capital humà de la universitat.

El destí de la ruta és fer de la UdG un centre d’atracció d’investigadors en combinar la seva activitat visible internacionalment amb l’oportunitat d’un entorn geogràfic que aporta valor, complementat amb bona disponibilitat de mitjans de transport.

Els mitjans per fer de la UdG una universitat investigadora s’han anat posant des de fa temps. Per un cantó, per les persones, pels investigadors i investigadores, tan els consolidats com en formació. I per un altre, per la seva organització en grups de recerca, dels quals n’hi ha més de 100.

Aquests grups de recerca no són iguals, uns estan en un estadi més avançat de consolidació que els altres. Pel que fa a la seva producció investigadora i de transferència, una tercerca part d’aquests grups tenen un segell de qualitat atorgat per una cnvocatòria competitiva a nivell català. I pel que fa a la seva activitat de transferència dels resultats de la recerca, una desena tenen un reconeixement especial en esdevenir centres de la Xarxa d’Innovació Tecnològica de Catalunya.

La UdG potencia els seus grups més dinàmics i estimula línies transdisciplinars mitjançant els seus instituts de recerca, dels quals n’hi ha actualment 10. Aquests centres són una part fonamental del motor que mou la recerca de la Universitat. Però la UdG ja no està sola en el territori gironí com a centre investigador. Afortunadament han aparegut en els darrers temps diversos centres investigadors i centre tecnològics, participats per la pròpia UdG, que han aportat energia addicional al motor de la recerca. La majoria d’aquests centres estan ubicats al Parc Científic i Tecnològic, un espai d’innovació que és un punt de trobada entre investigadors, grups de recerca, agents socials i empreses.

El conjunt de línies de recerca, de grups i centres de recerca, tan propis com participats, i de departaments universitaris, configuren l’anomenat Arc de Recerca de la UdG.

La UdG té un full de ruta proporcionat pel Pla Estratègic. No es tracta d’un feixuc camió que a prou feines passa per una estreta carretera secundària, sinó d’un lleuger vehicle que és adaptable a les circumstàncies i avança amb seguretat cap al seu destí: una universitat lligada al territori i una universitat investigadora a Europa.