60 anys de criptografia

ImageFa 60 anys Claude Shannon va escriure el seu article Communication Theory of Secrecy Systems sobre criptografia, que marcar una fita en la història, i que va marcar un abans i un després (entrada de Slashdot). A part d’interessar-me el tema, donat que faig la part el curs d’estiu de criptografia quàntica, i que fem una asssignatura d’Intercampus anomenada informació i ciència, he de dir que existeix l’anomenada Entropia de Shannon, que mesura la quantitat d’informació. Com a químic vaig haver d’entendre el concepte d’entropia, i em va fer gràcia trobar-m’hi, amb la de Shannon.

Ara que s’està restituint l’honor d’Alan Turing, és important manifestar la importància dels sistemes criptogràcs, que com sempre es poden fer servir per bé o per mal… I per cert, conjugats amb tècnique esteganogràfiques (amagat de missatges o camuflatge) en pla “James Bond 007”.

Fa 60 anys de l’article de Shannon… però com podem estar segur que els serveis secrets no tenien ja sistemes en funcionament? Igual que avui, amb tants d’avenços en computació quàntica… no podem pas estar segurs que algú no tingui ja un ordinador quàntic. En tot cas, pago sovint amb tarja de crèdit per Internet. No hi pateixo.

2 thoughts on “60 anys de criptografia

  1. Si no recordo malament l’entropia de Shanon és més de Teoria de la Informació que no pas de Criptografia… Però crec que és una forma molt gràfica i fàcil d’entendre el que passa al afegir soroll…

    Per cert Gran llibre de Criptografia: The Code Book. Molt i molt recomenable.

  2. Sí, en JuanMa té raó. El primer any que vaig venir a Polònia sense saber com vaig acabar en un congrés matemàtic a Cracòvia i hi havia una sessió completa dedica a l’entropia de Shannon, és increible la quantitat d’aplicacions que s’ha trobat a aquest concepte entre elles, és clar, en criptografia.

Comments are closed.