A Suïssa també van tancar línies de tren a final dels 60

Image

Leukerbad (francès: Loèche-les-Bains) és un poble que en català seria Caldes de Leuk, ja que té fonts d’aigua termal a 56 graus. Passejant per les gorgues del riu Dala s’hi poden veure les surgències d’aigua que no prové de les neus perpètues de les glaceres properes.

Leukerbad és accessible des de Leuk a la vall del Valais (Wallis en alemany). Avui la carretera és força bona. El 1915 ja s’havia obert una línia de cremallera que unia aquestes dues poblacions, de forma semblant a la que enllaça Montserrat i Monistrol. A Leuk hi arriba la línia principal de tren que porta per un cantó a Lausana i per un altre a Milà.

Però aquest cremallera tampoc no va poder aguantar la competència del transport particular en cotxe i del transport en autobús, i va tancar el 1967, dos anys abans que el Tren d’Olot.

Aquests dies he pogut reseguir una mica el seu vell traçat, i he passat per algun túnel seu vell. Tota la informació es pot trobar en aquest excel.lent web de trens suïssos clausurats, i també al web dels banys de Leukerbad.

La ruta que seguia el tremallera és aquesta. La ruta de carretera, que en bona part era seguida pel cremallera, és aquesta.