Causacomuna i ciència

Image

Ahir vaig poder assistir a la jornada Ciència, Política de la Ciència i Societat del Coneixement, organitzat per Catalunya Causa Comuna. Crec que aquesta iniciativa, com la Casa Gran del Catalinsme o Idea Girona, malgrat estar vinculada d’alguna forma a un partit polític determinat, permet reflexionar sobre certs temes sense necessitat d’etiquetes de caire polític. Jo els en dic “marques blanques”.

Va coincidir aquesta trobada amb el nomenament d’en Màrius Rubiralta com a Secretari General d’Universitats del nou Ministeri d’Educació. En Rubiralta havia de participar en aquesta jornada, però els aconteixements el van fer quedar a Madrid. Al seu lloc hi va venir l’Enric Banda, que va tenir excel.lents intervencions.

Altres ponents van ser en Ramon Brugada, degà de Medicina de la UdG, la Montserrat Vendrell de BioCat, en Lluís Tornet, director de l’IFO, la Montse Tornet, directoral general al Ministeri d’Educació, Joaquim Coello, Ana Maique, Jimena Llopis i Josep M. Monfort. Tot plegat, amanit per en Xavier Testart, de la UB.

En Raimon Obiols i la Marina Geli van fer una petita intervenció. Després, a cada ponent se li van fer tres preguntes:

/1/ Valora la situació de la ciència a Catalunya. Què s’ha fet bé i no en relació amb la política científica?
/2/ De cara al futur, què li cal a la ciència a Catalunya?
/3/ Considera que Catalunya està preparada per participar a la Societat del Coneixement? Per què?

Em va agradar que es digués que no hi ha Ciència catalana, sinó recerca catalana. La Ciència és universal.

El resum de la trobada és senzill: es va anar fent entrades al twitter de Causacomuna. Jo me’n vaig assabentar a mitjan sessió i hi vaig fer només alguna aportació (en Toni Donaire va demanar Ciència 2.0, gràcies!). Les aportacions estan al seu Facebook (Catalunya Causa Comuna) o al seu twitter (causacomuna).

Les meves (poques) aportacions són també al twitter. Com que no hi estic gaire aconstumat, no em vaig adonar de les preguntes que em feia la relatora (per exemple, sobre la Ciència 2.0)

Les sessions com aquesta mai no se sap per on poder anar. Crec que es va centrar una mica massa en la recerca a les universitats i a la seva governança (això ja va sortir com a conslusió), i que va haver-hi poca discussió 2.0. Per una altra part, no es va tocar la recerca de l’àmbit d’humanitats i socials, que va ser la gran absent del debat. Però s’hi van donar missatges prou interessants.

Espero poder participar en altres actes com aquests en jornades de “marca blanca” dels diferents partits. Potser al proper debat electoral europeu hi haurà petroli.

Una crítica en positiu: tal com va dir en Toni Donaire al seu twitter (@donaire), només hi havia tres portátils: el seu, el meu (@quelet) i la twittera de @causacomuna Jessica Fillol. De fet, les condicions ambientals no portaven gaire a interactuar amb portàtil.

One thought on “Causacomuna i ciència

Comments are closed.