Classificant galàxies: documentació addicional

ImageClassificant galàxies: article publicat al Diari de Girona dimecres 25 de març de 2009.

Extracte:

Observar el nostre cel és una de les aficions més antigues de la humanitat. Totes les civilitzacions hi han destinat una atenció especial, i avui en dia ens seguim preguntant com es va originar l’univers, i per què veiem sortir el sol cada matí i el veiem pondre’s cada vespre. També tenim força curiositat pels estels i per les seves constel·lacions.

Per ajudar en la comprensió de l’univers, la Unesco va declarar el 2009 l’Any Internacional de l’Astronomia, cosa que ha portat a programar un bon nombre d’activitats al llarg de l’any, les quals seran especialment visibles durant la Setmana de la Ciència que es farà el novembre.

Observar el cel i interpretar-lo no és pas només jaure a terra una nit serena i contemplar la nit estrellada, sinó també fer servir Internet i accedir a imatges preses amb telescopis. Analitzar aquestes imatges pot ser un exercici científic, per descobrir-hi estrelles dobles, objectes astronòmics o galàxies, però també pot ser un exercici artístic, on trobar bellesa en la disposició dels astres. De fet, els webs dels observatoris astronòmics (o la mateixa NASA) proporcionen imatges en altra resolució del nostre cel. Aquestes imatges astronòmiques disponibles a Internet no són pas només per fer de fons de pantalla o per imprimir en un pòster. També permeten fer recerca per part dels estudiants de secundària o per part dels ciutadans. Per exemple, el web Galaxy Zoo ha engegat un nou projecte que consisteix a classificar un quart de milió de galàxies. Segons els promotors d’aquesta iniciativa, el cervell de les persones és, encara, molt més eficient per determinar la forma d’una galàxia que no pas un ordinador, malgrat el gran increment de potència de les actuals màquines. De fet, el 2007 ja se n’havia llançat una primera edició més senzilla per classificar d’un milió de galàxies, on els internautes havien de determinar si eren el·líptiques o espirals, i en aquest darrer cas en quin sentit giraven els seus braços. Gràcies al treball realitzat en la primera edició de Galaxy Zoo, s’han pogut relacionar les galàxies blaves i vermelles amb les característiques el·líptiques o espirals.

Documentació addicional:

Galaxy Zoo

Any Internacional de l’Astronomia

Enlairament en globus d’estudiants de La Bisbal: El País, Blog MeteoTek08

Projecte BOINC