Declaració de Praga de l’EUA: 10 punts (o repunts)

M’ha arribat la darrera newsletter de l’European University Association (EUA), que va fer una reunió plenària fa poc a Praga (del 18 al 21/3/2009). L’EUA va aprovar un decàleg de deu punts que serà presentat a la conferència europea de ministres que tindrà lloc a finals d’abril. Aquest decàleg fa propostes per combatre la crisi econòmica i per dissenyar plans d’acció a llarg termini en l’educació superior europea. L’EUA fa dues afirmacions interessants: que les universitats han de jugar un paper motor en la recuperació econòmica europea (i per tant cal més finançament), i que Europa no pot permetre’s ni el luxe de perdre una generació de persones amb talent ni una seriosa baixada de les activitats de recerca i innovació.

No hi ha res de nou especial en aquesta declaració; crec que el valor més important que té és de posada en comú de les universitats europees. Potser el primer dels deu punts és més rellevant: ampliar les oportunitats per participat a l’educació superior, i per acabar-la satisfactòriament.

Els deu punts d’aquesta Declaració de Praga de l’EUA són:

• widening opportunities for participation in, and successful completion of, higher education
• improving researcher careers
• providing relevant and innovative study programmes
• developing distinctive institutional research profiles
• shaping, reinforcing and implementing autonomy
• increasing and diversifying income
• enhancing quality and transparency
• promoting internationalisation
• increasing and improving the quality of mobility
• developing partnerships.

ImageSuposo que se’n sentirà a parlar d’ara endavant. Les bones intencions de l’EUA xoquen, però amb la dura realitat, igual que va passar amb l’avaluació que l’EUA va fer a la Universitat de Girona. Costa realment entedre, des de fora, el funcionament i la governança de les nostres Univeristats.

Navegant el web de l’EUA m’he trobat l’EUA Bologna Handbook amb quatre idees principals:

Understanding Bologna in context
Introducing Bologna objectives and tools
Implementing Bologna in your institution
Moving beyond Bologna: what about the future of the European Higher Education Area?

M’agrada la darrera part: i després de Bolonya, què?

I del manual, n’extrec l‘objectiu del primer cicle dels estudis universitaris: to foster the necessary competences for employment, for the continuation of studies, for citizenship and personal development és a dir, per facilitar les competències necessàries per a l’ocupació, per a la continuació dels estudis, per a la ciutadania i per al desenvolupament personal.