Des del poble

ImageUna sensació de menysteniment és la primera cosa que m’ha vingut al cap en llegir a primera hora d’aquest matí (gràcies al blog d’en Xavier Marcet) el titular de l’article d’El país Una universidad en cada pueblo. Aquest blog que mantinc regularment vol parlar de la Universitat, però ho ha de fer des d’un context d’una universitat de les petites, de les que l’article senyala “de poble”.

Afortunadament, passat el titular provocatiu l’article és força bo, a diferència del de la semana passada La Universidad tiene profesores de sobra, pero mal repartidos i que feia una anàlisi poc profunda de la distribució de professorat, amb conclusions incorrectes.

L’article d’avui d’El País contrasta opinions de gent universitària. Una Universitat distribuïda al territori és la de Castilla-La Mancha. El seu rector, Ernesto Martínez, a qui vaig conèixer fa temps, crec que diu una cosa que és ben veritat en parlar d’universitats: “La cuestión no es si hay muchas o no, sino si son buenas o no“.

Crec que quan es parla d’unviversitats cal recordar que la docència no és pas només l’única activitat que tenen: també la recerca hi és una activitat cabdal. Llavors, que una titulació tingui més o menys estudiants degut a una evolució de la demanda d’entrada a les carreres ha de ser complementat amb la generació de coneixement i el benefici social que suposa tenir la universitat lligada al territori.

Tenir bones universitats té una recepta fàcil: tenir bons professors-investigadors. Les lleis i normatives ho permeten. Malauradament, el sistema de governança no ho facilita.

Em pregunto, però, com es vol que hi hagi un sistema universitari potent, que eviti “Universitats de poble”, si el primer que falla és el Govern de Madrid. No acabo d’entendre que cada any hi hagi un ministre (i un equip) nou. Però el que realment em dol és que el President Zapatero hagi dit que fa un any “es va equivocar” en posar les Universitats amb Recerca, dins del Ministeri de Ciència i Innovació. Ja és curiós que sigui una de les poques vegades (potser l’única) que un President diu que s’ha equivocat. Però el que no entec és per què diu que s’ha equivocat, si no va estar cap error. Posar Universitats amb Recerca és un encert, o al menys tan encert com posar-les amb Educació no Universitària.

No ho entenc. Però de jove jo tampoc no entenia els postulats de la Mecànica Quàntica ni els Principis de la Termondinàmica.