Dilluns passat es va presentar a l’IMAX de Barcelona el projecte Global Talent, un “diari digital de ciència, economia i internet”. Va ser una presentació esepctacular encara que raonablement limitada, amb parlaments del Conseller Huguet i del Director de l’Institut de Ciències Fotòniques, Lluís Torner, que va parlar en nom de la comunitat científica (vaig poder dir-li que em sentia ben representat).
En la meva opínió, es tracta d’una iniciativa molt potent i que segur que comporta una elevada inversió per part de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. El disseny és acurat, i hi ha elements força innovadors com els videos amb transcripció i amb etiquetes temporals que faciliten el seu visionat.
Crec que caldria millorar l’apartat 2.0. De fet, segurament el propi projecte està més pensat per a la projecció internacional (potser competint a la vegada amb Madri+d) que no pas per ser un element alutiandor i facilitador de la conversa en xarxa. El temps dirà per on evoluciona tot plegat.
Em fa gràcia la darrera pàgina (del diari en apper que se’ns va repartir), anomenada Portant la contra. De moment parla del concepte de turisme científic (global.cat).
No veig pas tan clar, però, que hi hagi futur en l’empresa que s’ha muntat per rendavilitzar aquesta iniciativa. Ho dic perquè als USA estan tancant les pàgines de ciència dels principals diaris, i de unes universitats han hagut de muntar un consorci per promoure els seus avenços científics. Segons un article del San José Mercury News, With science journalism in retreat, universities try new strategy for informing the public (amb el periodisme científic en retirada, les universitats proven una nova estratègic per informar el públic). Es tracta de futurity.org, que es diu “Discover the future. New from leading reserach universities” (Descobrir el futur. Notícies d’universitats de recerca punteres).
Ara que hi penso, perquè se’n diu “descobrir el futur”? Crear coneixement, en ciència, és primer conèixer la realitat del món en què vivim. Descobrir el futur és fer servir la natura d’una forma diferent, fins ara no coneguda… En definitiva, les preguntes: Per què? Per què no? I si…?
Globat Talent i Futurity tenen una certa retirada, però segur que evolucionaran de forma diferent. Una és governamental, l’altra no. Ho veurem.