Ensenyant a distingir entre opinió i ciència

ImageThe Scientist ha publicat un oportú article sobre com ensenyar el procés de Peer Review (Revisió per Parells) als estudiants de secundària. Des de la creació d’un forat negre al CERN fins a l’actual virus H1N1, la web és farcida de documentació errònia. Segons The Scientist, la fundació Sense About Science treballa amb científics, editors de revistes, estudiants i professors per explicar bé el que és l’evidència científica, com s’adquireix, i què cal preguntar-se de la informació científica que hi ha a la xarxa.

Una de les coses que m’agrada d’aquest procés és que els estudiants descobreixen que els científics no sempre tenen la raó, malgrat que la societat creu que sempre en tenen. L’esperit crític, que la gent d’Humanitats retreu a la Universitat haver perdut, perdura en la comunitat, però és especialment inherent a la Ciència.

The Scientist acaba amb

At a time when competing views are treated as equally valid regardless of the evidence, students must be encouraged to develop critical enquiry skills and to ask questions of the information they are presented or seek out online.

With declining numbers of students going on to pursue science education at a university level, it also means that many are leaving school with no understanding of the scientific method or how science progresses. Today’s students are going to become the public citizens of tomorrow—they are going to be patients, mothers, fathers, teachers, politicians—they need to know how to evaluate research claims, and to be able to appreciate what is scientific and what isn’t.

Certament, els estudiants d’avui són els ciutadans de demà. La Universitat hi ha de despertat l’esperit crític i els ha de fer apreciar la ciència. Es tracta de tenir una societat amb cultura científica.

Sense About Science: Promoting good science and evidence for the public