És possible la Universitat 2.0? [Buscant-hi resposta]

Image

Divendres 27 de març tinc previst una xerrada en el marc d’una jornada de la Bibloteca de la UdG amb títol “És possible la Universitat 2.0?”. Naturalment, tot depèn de la definició d'”Universitat”, i de “2.0”. Però hi pot ajudar una nova biblioteca amb unes noves funcions de les persones que hi treballen, amb una organització semblant a la que vaig trobar al Student Learning Center de la Universitat de Georgia .

De cara a la meva xerrada del dia 27, pregunto als possbibles lectors i lectores d’aquesta entrada: “Creieu que és possible una Universitat 2.0?”. Feu-me arribar els vostres comentaris, perquè us enviaré un resum de totes les aportacions. També ho faré pel Facebook i pels mitjans que pugui.

Algunes preguntes que m’he fe fer i respostes que he de mirar de donar-hi:

  • Per què parlem de “2.0” quan pensem en la Universitat?
  • Totes les Universitats son o eren fins fa poc de versió 1.x?
  • Hi ha igualtat d’oportunitats per a les Universitats?
  • Existeix la figura de professor/investigador 2.0? I la de PAS 2.0? I la d’estudiant 2.0?
  • Pot haver-hi sense Societat 2.0? Qui va primer? No hauria d’anar-hi la Universitat?
  • Pot la Universitat ser 2.0 (U2.0) sense un ensenyament secundari 2.0?
  • L’actual clima de crisi econòmica és també 2.0?
  • No hauríem de pensar ja en una Universitat 3.0 (semàntica)… allò que pròpiament toca?
  • Quin calendari és possile per a una U2.0?
  • Quines són les claus per tenir una U2.0?
  • Per què una institució tan clàssica i perdurable com la Universitat ha de canviar tant?

Per ajudar en crear opinió, les entrades d’aquest blog Edunomia que contenen l’expressió 2.0 al títol són:

  • Diferència generacional 2.0
  • La llengua d’un ciutadà 2.0
  • Eines del professor 2.0
  • Tornada a 1984, vent 2.0
  • Són els campus universitaris 2.0 o 1.0?
  • Ciència i web 2.0
  • La revista Science també en parla, de Ciència 2.0
  • Ciència 2.0: eina o risc?
  • Faculty 2.0
  • Comunicació Científica 2.0
  • Quina versió de professor tinc? La 2.0 o la 1.1?
  • Sembla que entrem a l’època de la web 2.0

(això em porta a crear una nova categoria dospuntzero…)

Sisplau, ajudeu-me a rumiar-hi. La xerrada a la Biblioteca sobre Universitat 2.0 demana una preparació 2.0.

Foto d’aquesta entrada: http://veryofficialblog.com/2009/02/02/resources-for-university-20/

2 thoughts on “És possible la Universitat 2.0? [Buscant-hi resposta]

  1. Per què parlem de “2.0? quan pensem en la Universitat?

    No en sé molt, però intentaré donar una resposta. Fins fa uns anys la Universitat era un centre educatiu clàsic: generava coneixement i el transmitía els seus alumnes. Ara, el coneixement s’universalitza constantment, i la Universitat que es centri en ella perd en competitivitat. I per aquesta raò, si més no, la Universitat 2.0 ha de permetre generar i compartir coneixement amb altres institucions i en particular amb la societat. D’aquesta manera hi haurà un aument de la competivitat entre Universitat per obtenir resultats de qualitat.

    Totes les Universitats son o eren fins fa poc de versió 1.x?

    Diría que la gran majoría de Universitats fins fa poc es centravan en ella, i manteníen metòdes educatius caducs amb la nostre era. Poder que les universitats americanes tinguin un peu més endavant. Si més no, son les persones les que fan la Universitat, si elles estan integrades dintre d’aquesta era, implica que ells tambè.

    Hi ha igualtat d’oportunitats per a les Universitats?

    En aquest punt no en sé molt, però la diferència entre totes ellas serà la capacitat de poseir talent investigador i educacional. I penso que no totes tendran les mateixes condicions per retenir-lo. Encare que el coneixement esta a l’abast de tothom, la capacitat de generar de nou (persones=investigadors) serà el factor que diferenciará les Universitats. I la facilitat de transmitir-lo de forma clara tambè (persones=professors). Trobo, no sé, però que les persones serán el factor diferenciador de la Universitat 2.0.

    Existeix la figura de professor/investigador 2.0? I la de PAS 2.0? I la d’estudiant 2.0?

    Com a estudiant puc dir que les noves tecnologíes permeten modificar i millorar els mètodes d’aprenentatge. En tot cas, no implica que resti esforços per entendre, si més no el facilita.

    Pot haver-hi universitat?

    Penso que les funcions i consequències de la Universitat estan canviant radicalment degut a un canvi profund de la societat. Poder mirar i apendre de la societat es un punt important per adecuar-se. P. ej., què fa un ciudatà normal cuan arriva a casa, qué fa durant el día? Qué fa per entretenir-se davant de l’ordinador?

    Creieu que és possible una Universitat 2.0?

    Crec que es possible arrivar a un punt on la Universitat pogui valorar el seu personal investigador per ser competitius. A més, la Universitat no está feta de aparells que mesuren, ni de ordinadors que calculen, ni de Facebooks, ni Blogs, ni wikis sino de persones, i aquest es el factor diferenciador pels nous objectius de la Univ. 2.0. No sé, però, tenir personal (estudiants, PAS, professorat) implicat en els objectius es un punt important.

    Espero que sigui d’ajuda.
    Records,
    Martin.

  2. Hola Miquel,

    No sé exactament si el nom de la universitat del futur ha de ser Universitat 2.0 o simplement Universitat.

    Entenc que 2.0 vol dir una manera de treballar i d’organitzar-se, relacionada amb les eines de la Web 2.0 i amb les noves formes de gestió, organització i interacció que aquestes ofereixen. Les tecnologies poden potenciar molt aquestes noves estructures i per tant serà imprescindible que la Universitat s’hi adapti i les integri de manera transversal a tots els nivells.

    Aquesta manera de comunicar-se i organitzar la informació s’està estenent a tots els nivells socials i la universitat no en pot quedar al marge. En primer lloc cal que la institució ho vulgui, i la institució implica a tots els nivells. I per fer-ho amb èxit són necessaris diners per destinar a formació, infraestructures i a suport tècnic i pedagògic.

    Però no crec que siguin els únics canvi que hi cal fer. Les eines i estructures basades en “concepció 2.0” poden ser un bon suport i facilitadores, però hi ha tota una estructura i tradició que s’ha d’anar canviant i adaptant paral·lelament.

    Per tant, més que possible, ho veig imprescindible, entre altres canvis.

    Serà molt d’agrair que publiquis tota la informació que recullis!

    Salutacions!

Comments are closed.