Estètica computacional

ImageJa fa dies que companys de l’Institut d’Informàtica i Aplicacions de la UdG van publicar un interessant article al Computer & Graphics , sobre l’estudi mitjançant ordinador de les característiques de pintures que són obres d’art. Aquest article va ser fet en col.laboració amb la universitat alemanya de Tübingen per en Jaume Rigau, en Miquel Feixas si en Mateu Sbert. Precisament en Miquel Feixas és un dels professors amb qui comparteixo l’assignatura Intercampus anomenada ADN, entropia i bits quàntics: informació i ciència.

Aquest intrigant article (pdf ) acaba de sortir al portal de ciència de la FECyT (plataforma SINC), amb la qual cosa està tenint una bona difusió. Per exemple, physorg en parla al seu web.

He fet un cop d’ull a l’article original i la veritat és que, de moment, la part computacional es basa en coses senzilles (és a dir, no extraordinàriament complicades). De fet, potser aquí hi ha la gràcia. El que és rellevant de l’estudi és que fent servir elements raonablement senzills una utilització novedosa pugui complementar la catacterització humana d’obres d’art. De moment, el grau d’encert és de 2 entre 3. Segur que es millorarà.

Entropia, mesures d’informació, semblança… són conceptes que també fem servir en química computacional, per exemple en el disseny de molècules amb possibles propietats farmacològiques. És un estudi, doncs, de família llunyana.

Felicitats al grup d’en Mateu Sbert!

Actualització 30/12 El País en publica un reportatge a partir de la nota de la FECyT.