Fenòmens metanormals i país de les meravelles (quàntiques)

ImageGràcies a Boing-Boing he vist un projecte de Channel 4 (The Science of Scams) en què Derren Brown fa una sèrie de videos per desmuntar fenòmens a primera vista inexplicables i paranormals. Un cop els ha fet, després els explica. Llegint els comentaris queda clar que fins i tot el que es veu i s’explica podria ser fals (veure el bolet futbolista de fa pocs dies). És com aquella famosa frase de “aquesta frase és falsa”… és certa o falsa? Doncs algú normal no la diria, és senzillament contradictòria.

Potser agrada més una atractiva activitat de comunicació científica: el Q2CFestival (Quantum to Cosmos) que ha començat a Waterloo (per cert, veig que al Canadà les carpes són iguals que a Girona). Crec que lligar el món microscòpic al macroscòpic sempre és una bona idea – per exemple, el clàssic video de potències de 10, que a partir d’un tall de pell d’una persona es va allunyant de la Terra, o que va introduint-se fins a l’interior del nucli atòmic. L’organització d’aquesta exposició és del Perimeter Institute for Theoretical Physics.

ImageLes activitats del q2cfestival són múltiples, però en destaco el documental The Quantum Tamers, en què s’hi presenten els estranys efectes de la mecànica quàntica, en particular la computació i criptografia quàntiques.

M’ha agradat molt també la pàgina d’Alice i Bob al País de les Meravelles: respostes a preguntes curioses com “per què és fosc de nit?”. Per cert, en aquesta darrera adreça hi ha un bon ús de Facebook, Twitter i altres eines de la Web 2.0. És un bon exemple a seguir.