Gestió de la rellevància al twitter

ImageAra fa 4 anys escrivia “sembla que entrem en l’època 2.0 de la Internet”. En aquesta entrada ja exposava el meu dubte sobre tanta informació que circula, sobre com sobreviure en un oceà de gotes informatives. L’explosió del microblogging (twitter), que es confon amb el micromessaging (com sms de mòbil, però públics) al mateix twitter ha comportat que vagin sortint aplicacions que gestionin la rellevància dels tweets.

Friendfeed, per exemple, m’envia un cop per setmana les coses que creu que m’interessaran més de totes les aportacions del facebook, linkedin i twitter. Avui mateix Mashable reporta el nou web Feedera, que cada dia recull els tweets de la gent que interessa del twitter. De fet, amb la possibilitat de crear llistes al twitter ja s’ha avançat en la definició de col.lectius més rellevants que d’altres. El mateix Facebook, a part de proporcionar informació sobre qualsevol cosa al llarg del temps, pot presentar la informació d’una forma que ell creu que a mí em serà millor perquè considera que m’és més rellevant.

Filtres de webs. Aviat hi haurà webs que filtren el que altres webs filtren d’altres webs.

Al cas del twitter, hi ha webs que faciliten l’obtenció de seguidors (followers). Una certa perversió del sistema, perquè ja comença a haver-hi rànkings d’usuaris basats en els followers que es tenen, i en la quantitat de retweets que es facin dels tweets. Segur que hi ha algú que ha pensat en fer negoci amb retweets automàtics. Tot plegat, basat en una suposada popularitat.

Ja ho vaig dir fa quatre anys, de fet Infonomia ho ha dit sempre: el canal d’entrada (i sortida) d’informació a cada persona és limitat. Es tracta de l’economia de l’atenció, s’una societat amb una capacitat d’atenció limitada. El gran negoci és ara la gestió de la rellevància.

Però no era una mica aquest el paper dels diaris i de les revistes? I dels consultors? I dels experts?

Foto: Narrowing – de http://www.iphoneography.com/journal/tag/sweet-cheeks-willie