Hi haurà aules en el futur?

ImageSlashdot.com és un bon blog, on els comentaris són moltes vegades més interessants encara que les entrades. Ara hi he vist la notícia sobre la desaparició de les aules cap al 2020 University classrooms will be irrelevant by 2020.

Un comentari en particular: the CONNECTIONS you make in university are just as important as the skills you learn and the ideas you are exposed to. A les universitats americanes les relacions que es fan a la Universitat són molt importants. I si és a una universitat de les millors, les relacions són més relllevants. Això es pot traduir també en la importància que aniran agafant a casa nostra les associacions d’exestudiants (o les seves xarxes socials).

En el futur, les universitats podrien fer diners (deu ser les americanes…) cobrant per atorgar un títol. Open Knowledge (Coneixement obert) és el concepte que permet tenir lliurement el contingut de llibres de text. Aquests són escrits per professors i sotmesos al sistema de peer-review, i es poden descarregar de la xarxa, o bé comprar-los en paper.

L’autor de tot això, David Wiley, també deixa a vegades apuntar-se a les seves classes a qualsevol persona.

Jo ja dic que en el futur potser ja no hi haurà classe. De fet, en un futur immediat desapareixeran segurament les aules informàtiques, excepte potser les aules amb ordinadors amb perifèrics específics lligats a estudis informàtics o de disseny. Em pregunto on es faran les poques classes magistrals: segurament seran anunciades com ara es posen a l’agenda les conferències dels investigadors visitants. O potser hi hauran algunes poques grans aules als Campus. Ja ho veurem.

Un comentari a Slashdot sobre això:

“If universities can’t find the will to innovate and adapt to changes in the world around them (what’s happening in the economy, affordability, the impacts of technology and openness, etc.)… universities will be irrelevant by 2020.”

Pensar que potser les universitats seran irrellevants el 2020 fa pensar.

Mentre tant, aquí hi ha un dels llibres oberts, en format còmic.