Identitat Digital i Xarxes Socials

ImageUn dels blocs sobre xarxes socials que segueixo regularment és UK Web Focus (d’altres en són Mashable, Community Roundtable o Socia Media Today). Precisament en el primer fa pocs dies hi va sortir un tweet meu, sobre la seva entrada Can Your Blog Survive Without Twitter? Veig que els principals blocaires, en aquest cas Brian Kelly, fan servir un indicador relacionat amb el twitter: quants tweets, retweets, etc… té una entrada d’un blog.

Voldria comentar aquí, però, un tema del propi Brian Kelly, que parla de la confusió amb un entrenador de futbol americà del mateix nom (Notre Dame), i com intenta desfer la confusió amb tweets especials. Es tracta d’una de les qüestions de la identitat digital: persones amb el mateix nom (l’altre no és cap problema: una mateixa persona amb vàries identitats). Jo mateix, buscant “Miquel Duran” a un buscador, hi trobo d’altres persones que es diuen igual (per desgràcia, al menys Google permet un canvi de lletra, i també hi surt en Miguel Durán, exdirector de l’ONCE, i amb característiques especials).

Kelly fa reflexions interessants sobre la identitat digital (en aquest cas, personal):

But what happens if people change their Twitter name? Or even pass there name on to others? I wonder if @CoachBrianKelly would be interested in purchasing the @BrianKelly account? But as he already has almost 7,000 followers he probably doesn’t need the extra followers, although the extra five characters this would allow his fans to use may allow for more in-depth discussions of Notre Dame’s chances of success this season:-)

He de reconèixer que, quan vaig canviar “quelet” per “miquelduran” com a la meva identitat digital al twitter, vaig perdre molts de seguidors. M’ha costat recuperar-los, però segurament que ha valgut la pena.

Però val la pena pensar en el contrari: com ser totalment anònim, com fer que ningú tingui pistes de l’existència digital d’algú. Fa pocs dies Slashdot comentava una proposta d’un blocaire de San Francisco, que va desaparèixer (digitalment i realment) durant 27 dies i que va oferir un premi de 5.000 USD a qui el trobé si fotografiés.

Foto: myid.is http://blog.myid.is/wp-content/uploads/2007/12/lemonde2_2_17-11-07.jpg