La geografia i història, opcional abans d’entrar a la universitat [a França]

ImageEl Midi-Libre (i també les notícies de la televisió) porten una notícia sobre el darrer curs preunviersitari a França: que la geografia-història passa a ser opcional. Diversos investigadors “de renom” protesten per aquest fet (aquí i aquí n’hi ha un exemple). Em recorda al pas a opcional de la física-química a 4rt curs d’ESO en el nou curriculum dels estudiants catalans. Tot plegat volta sobre el mateix: quins són els coneixements que ha de tenir una persona en cada moment, i quina és la manera de proporcionar una educació equilibrada i sòlida en humanitats i ciències, sense renunciar a una bona preparació de cara a la universitat. Segons el Midi-Libre,

A l’heure de la mondialisation les auteurs du texte soulignent l’importance de l’histoire et de la géographie pour “se situer dans le monde d’aujourd’hui”. Il invoquent aussi “l’impossibilité d’accéder à certaines formations supérieures de haut niveau” sans la connaissance de ces disciplines.

A França això es complica per la discussió sobre la Identitat Nacional Francesa que s’ha obert fa poc. Crec que val la penar seguir el debat, ja que pot il.lustrar i fins i tot ajudar en el complex tema de casa nostra.

Au moment où le président de la République et son gouvernement jugent urgent de lancer un grand débat sur l’identité nationale qui doit mobiliser le pays, cette mesure … va priver une partie de la jeunesse française des moyens de se faire de la question une opinion raisonnée grâce à une approche scientifique et critique, ouvrant ainsi la voie aux réactions épidermiques et aux jugements sommaires”.

(Imatge: http://www.free-clep-prep.com/images/Social-Sciences-and-History-CLEP.jpg)