La millora en l’aprenentatge per l’ús de la tecnologia

ImageGràcies a diversos twitts vaig conèixer una notícia que deia que Les notes dels alumnes que imparteixen classe amb ordinador són un 30% millors que els que ho fan amb paper i pissarra (avui). Es tracta d’una conclusió interessant que mereix una anàlisi una mica racional.

Com que no m’ho acabo de creure, cal consultar les fonts originals, que faré quan pugui i les trobi. En tot cas, una notícia més ben elaborada es troba a bondia.cat:

Els resultats acadèmics en les matèries que, en alguns centres escolars, els alumnes reben amb ordinador són un 30% superiors que en el cas d’aquells alumnes que ho fan amb els mètodes tradicionals, com ara la llibreta i la pissarra.

Són dades d’un estudi elaborat per la Salle de Valladolid. A més, experts de la UAB apunten també aquestes conclusions a partir de l’estudi durant els últims tres anys de l’experiència a l’Aragó. El director general del Departament d’Educació, Jaume Graells, apunta que cal acabar amb pràctiques on l’alumne és un agent passiu i treballar perquè sigui també ell qui generi coneixement. Ho ha dit durant la presentació del projecte experimental d’aules digitals a Lleida.

En espera de poder consultar la font original, no sé si el grup objecte d’estudi és de voluntaris, si el grup correspon a un estrat social determinat, o bé correspon a una mostra estadísticament significativa. Ja m’agradaria que la notícia fos correcta des d’un punt de vista científic, però em caldria evidències.

El problema és que una qüestió relacionada apareguda a Slashdot, using technology increases a child’s core literary skills, sembla indicar una conclusió semblant (BBC). Però resulta que els alumnes responien ells mateixos a la pregunta de quin creien que era el seu nivell d’escritura. Una cosa és el nivell que es té, i una altra el nivell que es creu que es té. De totes formes, si un nen fa servir les xarxes socials, segurament que tindrà (i en tindrà la percepció) millors habilitats literàries.

En tot cas, benvinguda la tecnologia a les aules. Segur que s’hi millora.