Manual d’il.lusionisme [en un context especial]

ImageGràcies a Slashdot he sapigut de l’existència d’un manual de màgia i il.lusionisme (The Official CIA Manual of Trickery and Deception)encarregat per la CIA al mag John Mulholland a la dècada dels 50. Sembla que l’agència americana volia fer servir totes les possibles formes d’enganyar l’enemic, i volia conèixer de primera mà les formes com els mags i il.lusionistes operen.

Aquest llibre s’ha desclassificat (ja no és secret) i de fet sembla que s’havia pedut, però se n’ha trobat un i Amazon.Com el té en venda (jo ja l’he encarregat, potser hi ha coses interessants que lliguin il.lusionisme amb ciència…).

La col.laboració d’il.lusionistes en temes militars deu ser ben llarga i es deu perdre en la nit dels temps, suposo. Wired comenta que Harry Houdini (americà que va agafar aquest nom en homenatge al francès Robert Houdin) va treballar per a Scotland Yard.

Un article del Boston Globe (Tinker, tailor, soldier… illusionist?) fa un extens comentari d’aquest assumpte. Crec que el seguiré, té gràcia i pot fer servei.