Nova selectivitat, nova manca de planificació

ImageAvui a La Vanguardia hi ha una carta al director d’una estudiant que ha acabat 1r de batxillerat, en què mostra el seu desconcert perquè els estudis de Psicologia han canviat de branca (de socials a ciències de la salut) justament a meitat del Batxillerat. Això farà que a segon de batxillerat, potser que el curs més complicat de tota la vida, hagi de fer assignatures no planificades i esmerçar-hi un esforç addicional.

Però sobretot el problema que hi veig és que s’apliquen les noves regles a mitja partida. El canvi a la selectivitat i les noves regles s’havien d’haver anunciat abans que un estudiant comencés el batxillerat, no pas a mitja partida. Ja vaig fer aquesta observació fa algunes setmanes, quan vaig conèixer el canvi.

ANNA PÉREZ MARTÍ – Barcelona – 27/06/2009

Redacto aquesta carta a la meva llibreta de deures, i és que tan sols sóc una estudiant de 1r de batxillerat empesa per la necessitat de comunicar la situació: el panorama és d´incertesa i de caos i ni els meus professors em poden aclarir què està passant. El cas és que l´any passat per accedir a Psicologia – el meu somni des de fa uns anys-podia cursar qualsevol batxillerat, i així vaig escollir el batxillerat social. Avui, a quatre dies d´acabar el curs, m´informen que hauria de cursar el de ciències de la salut a segon, a més de completar física, química, biologia i matemàtiques de primer durant l´estiu (innocència o sarcasme, decideixi vostè). I el pitjor és que no sóc un cas aïllat:alguns dels meus companys es regiren a les seves cadires, perplexos perquè els estan cridant un per un per dir-los que hauran de renunciar a la seva primera opció universitària. Jo em pregunto: és lícit, lògic o propi d´uns experts en matèria d´educació canviar les regles d´un joc que ja ha començat? …

Ja no és pas només el canvi d’ubicació de psicologia, sinó també el canvi de valoració de les diferents matèries a la nova selectivitat. No crec que això aguantés un recurs contenció-administratiu. El que no aguanta és qualsevol consideració racional.