Obert o tancat, públic o privat

ImageEn Francesc Grau publica al seu blog una llista d’avantatges de twitter sobre facebook. Encara no he acabat de trobar la clau de facebook per a l’ús professional, i segueixo valorant-lo. De fet, l’ús de facebook de forma professional va al revés del seu ús de forma personal: l’ús professional, en la creació de marc, en la cerca de reputacio – busca la màxima difusió, la mínima privacitat. Pel contrari, l’ús personal, amb fotos, videos o material privat, porta a problemes de privacitat. En el primer cas, Facebook és massa tancat. En el segon, massa obert. Una mateixa eina per a dues missions diferents.

Tal com diu en Francesc, twitter és obert. Crec que amb les seves variants amb foto, petit video o podcast, correspon a una fase d’explicar-ho tot, de proporcionar píndoles d’informació, perquè després algú més agregi aquest microcontingut de mil i una formes.

En relació aquesta diferència, és recomanable (gràcies, Santi, per fer-m’ho notar) l’article a la revista RUSC titular Educación online: plataformas educativas y el dilema de la apertura: sobre l’obertura o no de la forma de treballar a la Universitat. Les seves conclusions són ben clares.

Amaneixo aquestes preguntes amb el nou repte d’IBM: participar al programa de televisió Jeopardy amb un superordinador. Potser aviat serà al Facebook, fent comentaris amb intel.ligència gairebé humana.