Ocells i quàntica: una idea engrescadora

Image

La Laia (Reacciona, Elkidcientific) em va fer notar una entrada de Tendencias21 en què es comenta que els fenòmens quàntics podien estar involucrats en l’orientació dels ocells que fan servir el camp magnètic terrestre.

Abans de res, he de dir que on hi ha matèria hi ha fenòmens quàntics de forma estricta. I aquests es manifesten sobretot en tractar la matèria a nivell molecular o més petit, així que no és cap descobriment el que diu l’article publicat a Arxiv.Org (deu estar pendent d’acceptació a una revista indexada=.

Més enllà de la curiositat del títol (per cert, la publicació original vé a dir que la interacció entre el camp magnètic terrestre i la transició singlet-triplet no és causa de l’orientació dels ocells), ens trobem amb una altra de les qüestions que poden atraure el públic en general. Tothom s’ha preguntat alguna vegada com s’orienten els ocells, com poden migrar distàncies tan llargues. Per tant, es tracta d’un tema que segur que té acceptació i impacte en jornades de divulgació científica. I per a nosaltres, químics teòrics, un exemple d’aplicació de les coses que estudiem.

Aquesta entrada parla també d’entrellaçament quàntic, un fenòmen molt complicat que jo explico amb un joc de cartes. Amb la gent de la C4D haurem de muntar alguna cosa divertida.

Gràcies, Laia!

2 thoughts on “Ocells i quàntica: una idea engrescadora

  1. Doncs sí, Miquel, el tema de l’orientació dels ocells aconseguiria cridar l’atenció de molt públic. Un tema interessant per investigar i divulgar en fires i jornades!

Comments are closed.