Per Nadal, cada blog al seu portal

Image

En aquests dies tranquils, a vegades escric dites populars adaptades al món 2.0 (avui ha començat en @fgrau amb “Per Nadal, cada twitter al seu canal”) i després jo n’he fetes vàries més. Com que el twitter està connectat al facebook i al linked in, potser arribarà a algú (una altra cosa és el feedback, que cada cop és més complicat).

Dos articles d’ara mateix reforcen aquesta dita adaptada. En primer lloc, gràcies als tweets he conegut el document de Predicciones para Social Media en 2010, document col.laboratiu d’una sèrie de professionals de les xarxes socials. N’agafo tres de claus:

  • Ismael Peña: Profesor Universitat Oberta de Catalunya
    “Abogo por una construcción del portafolio, por una vuelta a la web personal o institucional, utilizando los social media como un juego de espejos que nos refleje allí donde debamos estar también presentes”
  • Genis Roca: Socio Director RocaSalvatella “En resumen, las palabras clave para este 2010 serán: Indicadores, Gestión y Resultados”.
  • Marc vidal: CEO de Cink “Será el momento de los Net estrategy por encima de los Managers de comunidad”.

Per un altre cantó, Mashable publica una entrada titulada 10 News Media Content Trends to Watch in 2010 on entre d’altres prediccions parla del Blogozine,

Another format that takes effort, but can be an engaging alternative to the traditional blog post is the blogozine. This could be great to keep a reader engaged in a long-form story. Though I don’t think we will see the death of simple blog posts, a rich-media and rich-layout approach from blogozines will gain momentum in 2010.

Totes dues publicacions van en a línia que he defensat sempre: el blog com a portal d’una persona. En aquest cas, d’un professor-investigador, però pot ser d’una organització, també. Però un blog evolucionat. Jo voldria un blog que pogués ser vist de dues maneres (al menys), per temps (blog stàndard) i temàticament (web o magazine). Per això segurament que canviaré a una plantilla de tipus magazine, però sempre que hi hagi una opció blocaire normal. El concepte de blogozine em sembla adequat.

M’ha interessat molt la idea que el Community Manager, figura que el 2009 ha agafat rellevància, ha d’evolucionar cap a Net Strategy Manager. No és pas diferent del fet que el blog ha de ser el portal. Un web-blog ha de tenir estratègia, tan si és personal com grupal o institucional.

I com diu en Genís Roca (que per cert, ens recorda que al carrer la gran majoria de gent no sap què son les xarxes socials, ni accedeix a Internet, ni ho farà el 2010) cal poder mesurar l’esforç que s’inverteix en aquests temes.

Com que avui és Nadal, és bo veure algunes qüestions de netiqueta (o potser tweetiqueta) publicades a Social Media Today: del tweet al retwitt, del follow al requestfollow… Del missatge directa a la menció. De les llistes i de tenir una gran massa de seguidors.

I com que avui és Nadal, és bo recordar algunes dites fonamentals 2.0 :

  • Nadal en divendres, el twitter ha d’estrendre’s
  • Per Nadal maduren les nespres i s’omplen els blogs als vespres
  • El tweet de Nadal, per tot l’any val
  • Per Nadal, cada blog al seu portal