Rànkings i trampes (vull dir, optimització de variables)

ImageDarrerament he vist que la Universitat de Clemson de l’estat de South Carolina, als USA (que té bona premsa, quan fa quatre anys a la Universitat de Georgia recordo que hi havia bones relacions) ha pujat del lloc 38 al 22 al rànking del US News (US News and World Report). Segons el New York Times, Clemson ha incrementant el número de classes petites, incremtant els estudiants que hi ha a les poques grosses, i només adment estudiants del primer terç de cada classe de secundària. A part, ha modificat artificialment la forma de trametre els sous dels professors als diferents rànkings, acompanyant-ho d’un increment de la matrícula.

Clemson, per exemple, va demanar als seus exalumnes que hi fessin petites aportacions, per incrementar el número de donants, i va dur a terme una campanya per localitzar exalumnes desconnectats. Això és el que diu el web InsideHigherEducation a l‘entrada que ha provocat l’article del New York Times, i que titula “manipulant… vull dir, influint sobre els rànkings”.

Dues qüestions que cal posar-se: si els rànkings són importants, les universitats optimitzaran algunes variables per estar el més alt possible. Si no fan, les altres sí que potser ho faran. De fet, quan a Catalunya les universitats són finançades de forma competitiva, en el fons és el mateix. En recerca, el pastís de diners a repartir-se és el mateix. Per incrementar el finançament, no n’hi ha prou en fer-ho millor, s’ha de millorar més que no pas la universitat competidora.

Com que fa pocs dies vaig ser a Madrid en una jornada sobre rànkings, em fa gràcia que als USA n’hi hagi una (de l’Association for Institutional Research, amb presència del THES) en què també s’hi diu que cada cop més les universitats menystenen els rànkings, però cada cop més envien gent a les jornades sobre rànkings… Com a casa nostra.

És bo llegir l’article del NYT i d’IHE.

One thought on “Rànkings i trampes (vull dir, optimització de variables)

  1. Aquest tema que planteges sempre m’ha amoïnat. Pots fer les coses millor i perdre. Fins i tot complir objectijus marcats.
    Els rànquings s’acabaran imposant. Caldrà tenir-ne d’adequats.

Comments are closed.