Totadon

ImageL’entrada sobre el llenguatge no sexista, ús i abús que va fer la Meius Ferrés al seu blog Les Llengües a debat és ben interessant. Crec que guarda relació amb el tema de la perpectiva de gènere dels Plans d’Igualtat entre homes i dones: no es tracta d’anar a la igualtat, es tracta de reduir (minimitzant) el problema causat pels greuges que pateixen les dones al món actual – i per tant també al llenguatge.

Per curiositat recordo que a l’anglès hi ha aspectes de llenguatge que tenen a veure amb el gènere i que en català no hi són: l’adjectiu posessiu his/her. “His house” és la casa d’ell, “her house” és la casa d’ella, quan en català és “la seva casa”, igual que si fós d’una dona. Suposo que cada llengua deu tenir les seves particularitats (per cert, en la presentació del llibre d’en Toni Soler, la Meius classifica els assistents en filòlegs, polítics, periodistes i estudiants. Jo dec ser a la darrera categoria…)

En clau d’humor lingüístic, els estudiants antiBolonya escriuen “ocupar la Rectoria” en la pancarta que penja fora de Ciències de la UdG. I a la televisió també ho diuen. En canvi, a la Universitat en solem dir el Rectorat. Deu ser per no confondre-ho amb la Rectoria de poble, on hi ha el Rector de la seva parròquia… (per aquí sí, no hi ha “rectores”).

Hi ha paraules que m’agrada fer servir: professorat, personal acadèmic, estudiant, rectorat, que són neutres… encara que solin portat l’article masculí a davant. Afortunadament persona porta l’article femení. Mainada també.

Pel que fa a la ultracorreció del llenguatge sexista i la infracorrecció de la resta del llenguatge, torna a ser, com el cas del trident català/castellà/anglès (com si fos Eto’o, Messi i Henry, o altres permutacions seves), una qüestio emocional/racional. El llenguatge sexista és un tema emocional. La resta, un tema racional. No podem tractar-los al mateix nivell ni de la mateixa forma.

En algun comentari a l‘entrada de la Meius hi ha gent que parla de fer servir totdon a més de tothom. Em pregunto per què no totadon, més que no pas totdon?

Colla de passarells i passarelles!

3 thoughts on “Totadon

  1. Miquel,
    Tu eres en l’apartat dels polítics, no et facis el jove i vulguis ser estudiant. I has posat Quim Monzó en lloc de Toni Soler. Lapsus?

  2. Gràcies, no sé per què hi vaig posar en Quim Monzó.
    Polític?

  3. I doncs què? Professor ras? Quan deia politics no volia dir només parlamentaris

Comments are closed.