Trens de muntanya turístics

Image

Al Coll de la Furka i al Coll de Grimsel, al bell mig dels Apls Suïssos, ens hem topat amb el Glacier Express, que va de St Moritz a Zermatt, i amb el tren de vapor que recorre túnel de la Furka, que el Glacier Express ja no fa servir, perquè passa per un nou túnel, més avall i llarg, i que és obert tot l’any.

Tant el tren de vapor com el Glacier Express són trens de caire turístic. Xino-xano, avançant en rosegar les dents del carril central de la via del cremallera, permeten contemplar el magnífic paisatge de la Vall de Conches (o de Goms, en alemany).

De fet, la part del vell recorregut del tren sota el Coll de la Furka va estar a punt de desaparèixer. Però la visió del negoci turístic (més o menys respectuós amb el medi ambient) devia fer adonar els suïssos de la conveniència de mantenir la part superior de la ruta Andermatt-Zermatt, l’anomenada línia somital.

La velocitat del tren de vapor que pujava cap al túnel de la Furka era inversament proporcional a la negror del fum que deixava anar la màquina de vapor. L’olor em va recordar la de les “cafeteres” del Tren d’Olot.

Image